Μεγάλα σχέδια, λίγος χρόνος για τον Μητσοτάκη

0
8

Tα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή του ο Κ. Μητσοτάκης για να κάνει πράξη τα σχέδιά του, η Κύπρος ως χώρα υποδοχής προσφύγων και η επομένη της παράδοσης των S-400 στην Άγκυρα, στις σελίδες του Τύπου.

«Οι φόροι και η ανεργία θα πρέπει να μειωθούν και η Ελλάδα να γίνει ελκυστικότερη για επενδύσεις από το εξωτερικό. Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλα σχέδια αλλά λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να τα πραγματοποιήσει γράφει η Süddeutsche Zeitung επιγράφοντας άρθρο της “Μεγάλα σχέδια, λίγος χρόνος”. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός πρέπει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό για το 2020. Οι δανειστές απαιτούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Το 2019 όμως ο στόχος αυτός δεν θα επιτεχυθεί, εκτιμά η Κομισιόν επειδή ανάπτυξη και δημόσια έσοδα είναι χαμηλότερα από ότι αναμένονταν και επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα μοίρασε προεκλογικά δωράκια, όπως πχ. οι αυξήσεις συντάξεων. Ο Κ. Μητσοτάκης ελπίζει τώρα στην κατανόηση των δανειστών. Η Άγκελα Μέρκελ ωστόσο κατέστησε ήδη σαφές ότι δεν βλέπει λόγο για ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα του Eurogroup. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα ατονήσουν στην Αθήνα μεταρρυθμίσεις και λιτότητα. Στο μεταξύ ο νέος πρωθυπουργός, προσπαθώντας να ενισχύσει το κύρος της κυβέρνησης, επέβαλε σε υπουργούς, υφυπουργός και γενικούς γραμματείς κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος απαγορεύει την πρόσληψη συγγενών, ενώ δεν επιτρέπει τη σύναψη συμβολαίων μεταξύ οικογενειακών μελών τους και δημοσίου. Ένα μέτρο αντιμετώπισης κλασικών ελληνικών αμαρτημάτων, όπως ο νεποτισμός και οι πελατειακές σχέσεις».

DLF: «Κύπρος η νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης»

Οι άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ.Οι άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ.

«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν αναζητούν τόσο πολλοί πρόσφυγες άσυλο, σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό της, όσο στην Κύπρο. Το 2018 ήταν σχεδόν 8.000, 70% περισσότεροι από ότι την προπερασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και φθάνουν την Κύπρο είτε με σκάφη είτε μέσω των κατεχομένων, γράφει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοσταθμός Deutschlandfunk. Η Κύπρος είναι η νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης επειδή οι περισσότερες άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ. συνεχίζει η γερμανική ιστοσελίδα και σημειώνει: Η Μεγαλόνησος δυσκολεύεται πολύ να αποδεχθεί το νέο της ρόλο ως χώρα υποδοχής. Η Κορίνα Δρουσιώτου συντονίστρια της ΜΚΟ Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες γνωρίζει καλά ότι στις κυπριακές αρχές εκκρεμούν περισσότερες από 8.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αλλά και ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στέγασης. Η κ. Δρουσιώτου τονίζει: “Βλέπεις παντού άστεγους πρόσφυγες. Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, το οποίο ωστόσο είναι μόλις 100 ευρώ το μήνα που δεν αρκεί για να νοικιάσεις σπίτι. Μια επιστροφή στο κέντρο υποδοχής δεν αποτελεί επιλογή διότι είναι υπερπλήρες”».

FAZ: «Επιζήμια για την Τουρκία η αγορά των S-400»

Μυστήριο γιατί ο Ερντογάν συμφώνησε στην αγορά των S-400.Μυστήριο γιατί ο Ερντογάν συμφώνησε στην αγορά των S-400.

«Η Τουρκία έχει μόνο μια επιλογή για αποφύγει τη κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Να αφήσει αχρησιμοποίητους τους πυραύλους S-400 και να καταβάλλει το υπόλοιπο αντίτιμο στη Ρωσία. Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει σε λειτουργία το αμυντικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστούν αυτόματα αμερικανικές κυρώσεις. Και ορθώς, διότι οι S-400 απειλούν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μιας και είναι σε θέση να εντοπίσουν τα αμερικανικά “αόρατα” μαχητικά F-35. Σε περίπτωση που επιμείνει πράγματι ο τούρκος πρόεδρος, την Άγκυρα περιμένουν και άλλα δεινά, πέρα των κυρώσεων σε βάρος της οικονομίας και του στρατού. Μελλοντικά η Ουάσιγκτον δεν θα κάνει και τόσο εύκολα παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. Παραμένει μυστήριο γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε σε αυτή την επιζήμια, για την Τουρκία, αγορά των S-400.

 

Στέφανος Γεωργακόπουλος/Deutsche Welle

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ