Μεγάλη αναταραχή (στην Ευρώπη) ωραία κατάσταση (νομίζει η Αθήνα)

0
4

Χωρίς φόβο, χωρίς πάθος και χωρίς αγωνία περιμένουν οι αρμόδιοι υπουργοί την β’ αξιολόγηση της Τρόικας στην Αθήνα.

Θεωρούν σίγουρο ότι μέσα στην αναταραχή του Brexit, την ανασφάλεια των αγορών και τον προεκλογικό πυρετό των Βρυξελλών, οι γραφειοκράτες δεν θα μπουν στον κόπο να μελετήσουν σε βάθος την (μη) υλοποίηση των προαπαιτουμένων και απλώς θα γράψουν μια «έκθεση προόδου» με παρατηρήσεις και ωραία λόγια, από αυτά που αφήνουν ικανοποιημένες όλες τις πλευρές.

Η Έκθεση της Κομισιόν θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου, οι αποφάσεις του Eurogroup για την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες) θα ληφθούν στις 11 Μαρτίου, επομένως η κυβέρνηση το μόνο που θέλει είναι να αγοράσει χρόνο και χαμηλούς τόνους μέχρι τότε.

Η σημερινή «σύσκεψη συντονισμού» των υπουργών που έχει συγκαλέσει στο γραφείο του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σκοπό έχει να διαφημίσει τα «κοινωνικά μέτρα» που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την «ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών» μας, αδιάφορο αν αυτά τα μέτρα θα αναγγελθούν τώρα για να εφαρμοστούν…πολύ αργότερα…από κάποιον άλλο υπουργό Οικονομικών.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σήμερα η ικανοποίηση των Δικαστικών αποφάσεων για την επιστροφή των αναδρομικών. Είναι σίγουρο ότι η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Πρέπει όμως ταυτόχρονα να νομοθετηθεί η οριστική κατάργηση των «δώρων» και των «δωροεπιδομάτων» στο μέλλον, γιατί αλλιώς ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να βρίσκει στον Προϋπολογισμό επιπλέον κονδύλια της τάξης των 5 δισ. ευρώ ετησίως, όχι για τα αναδρομικά αλλά για τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Αντί όμως για όλα αυτά, οι υπουργοί σχεδιάζουν να ανακοινώσουν όχι μία αλλά δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία –μια έκτακτη εδώ και τώρα και μια …μόνιμη η οποία θα ισχύσει -αν όλα πάνε καλά- μετά τον Ιούνιο του 2019.

Θα εξαγγείλουν αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ (θα μείνουν μόλις 12 ευρώ στην τσέπη κάθε εργαζόμενου) κι ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στα 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς να «ξεμπλοκάρουν» τα χρήματα που τους έχει μπλοκάρει η εφορία στις τράπεζες.

Ουδείς από τους υπουργούς που θα συγκεντρωθούν σήμερα στην οδό Νίκης πρόκειται να ασχοληθεί με επενδύσεις και νέες δουλειές στην Ελλάδα.

Δεν τους απασχολεί το μέλλον. Το παρόν (τους) θέλουν να διασφαλίσουν και όχι το μέλλον (μας).

Ακόμη και ο παραδοσιακός φίλος της κυβέρνησης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί, προειδοποίησε ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα έρθει ανάπτυξη και τα προβλήματα θα διογκωθούν.

Η κυβέρνηση όμως ασχολείται μόνο με ρυθμίσεις, διευκολύνσεις και μεταχρονολόγηση των προβλημάτων ώστε να τα αντιμετωπίσει ο…επόμενος Υπουργός Οικονομικών…

Χρήστος Ν. Κώνστας

liberal.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ