Με προσευχή και βία κατά του Ισραήλ

0
3

Το Όρος του Ναού είναι ιερός τόπος για Μουσουλμάνους και Ισραηλινούς. Τα επεισόδια μεταξύ των δυο πλευρών στο τέμενος του Αλ Ακσά την περασμένη εβδομάδα καταδεικνύουν πόσο εύθραυστη παραμένει η κατάσταση.

Το πρώτο κάλεσμα για την προσευχή στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Εκατοντάδες μουσουλμάνοι στριμώχνονται στα στενά και περιμένουν να πάρουν σειρά και να μπουν στο τέμενος Αλ Ακσά. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από δυο εβδομάδες. Ο μουφτής της Ιερουσαλήμ Μοχάμεντ Αχμέτ Χουσεΐν δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής πως τελείωσε το μποϊκοτάζ.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες που έσπευσαν να προσευχηθούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν και ο Μοχάμεντ. Κρατούσε στο χέρι το χαλάκι του και ένα κινητό για να απαθανατίσει τη στιγμή. «Είναι ένα περίεργο αίσθημα. Σαν μια νίκη. Από το 1967, από τότε που οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της πόλης είναι τόσο ενωμένοι. Είναι σημαντικό για εμάς» δηλώνει.

Κι όμως υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα στο πλήθος. Η ισραηλινή αστυνομία συγκρούεται με κάποιους Παλαιστίνιους που πετούν πέτρες. Και πάλι οι γνωστές σκηνές βίας στους ιερούς τόπους, εκεί όπου μέχρι πριν από λίγο η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη και χαλαρή.

«Θέλουμε μόνο να μπορούμε να προσευχόμαστε ελεύθερα» δηλώνει ο Μοχάμεντ. Οι Παλαιστίνιοι με τη στάση τους και τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους ανάγκασαν την ισραηλινή κυβέρνηση να αλλάξει στάση. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να αφαιρέσουν τους ανιχνευτές μετάλλων και τις κάμερες που είχαν τοποθετήσει γύρω από τον ιερό χώρο των Μουσουλμάνων. Ωστόσο οι Μουσουλμάνοι που ήθελαν να προσευχηθούν συνέχισαν να αρνούνται να εισέρχονται στο τέμενος Αλ Ακσά. Για δυο εβδομάδες συνέρρεαν Παλαιστίνιοι όλων των κοινωνικών τάξεων κρατώντας τα χαλάκια της προσευχής και κατασκηνώνοντας  από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Εθελοντές τους έφερναν φαγητό και νερό. «Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε εδώ, δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν πάντα με εμάς» δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ένας νεαρός.

Έντονη κριτική για τον Νετανιάχου

Σκηνές βίας στο Όρος του ΝαούΣκηνές βίας στο Όρος του Ναού

Το Όρος του Ναού είναι ένας ιερός τόπος τόσο για τους Μουσουλμάνους όσο και για τους Ισραηλινούς. Οι ταραχές ξεκίνησαν πριν από δυο εβδομάδες, στις 14 Ιουλίου, όταν δυο Αραβοϊσραηλινοί σκότωσαν δυο Ισραηλινούς αστυνομικούς. Δύο ημέρες αργότερα η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας με τις κάμερες και τους ανιχνευτές μετάλλων. Η απόφαση ελήφθη χωρίς τη συγκατάθεση των μουσουλμανικών αρχών με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Για τους Παλαιστίνιους ήταν ένα μήνυμα ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να περιορίσουν την έλευση των Μουσουλμάνων στον ιερό τόπο τους, γεγονός που δεν ήθελαν να ανεχθούν. Το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 την Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια την προσάρτησε στα εδάφη του.

Η βία κορυφώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ημέρα προσευχής. Πέντε νεαροί Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Το βράδυ της Παρασκευής ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς σε έναν ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη με αφορμή τα επεισόδια στο τέμενος Αλ Ακσά.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα θυμαται για καιρό την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τα τελευταία γεγονότα στο τέμενος του Αλ Ακσά. Πολλοί του επιρρίπτουν υποχωρητικότητα, άλλοι πάλι ότι έλαβε βιαστικές αποφάσεις για έναν πολύ ευαίσθητο χώρο.

 ΠΗΓΗ:Deutsche Welle  /Τάνια Κρέμερ, αποστολή στην Ιερουσαλήμ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ