Μητσοτάκης για κορονοϊό: Κρίσιμος ο Απρίλιος – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε – LIVE

0
1
sputniknews.gr

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία κορονοϊού από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως ο Απρίλιος μπορεί να φανεί κρίσιμος για το μέλλον.

Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως αυτός που συνέβη στην Ουγγαρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις», καθώς όπως είπε, τα καταστήματα και τα σχολεία έκλεισαν νωρίς.

Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση κινήθηκε με τόλμη και διορατικότητα, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής, φαίνεται η χώρα να αποφεύγει τη δραματική πορεία που έχει πάρει η επέκταση του κορονοϊού στην Ιταλία και την Ισπανία.

Όπως είπε, όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως υπάρχει κόστος για την οικονομία, ενώ επεσήμανε πως στην πλειονότητά της η κοινωνία στήριξε τα μέτρα.

«Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε και επανέλαβε πως «στόχος είναι να κερδίσουμε χρόνο», εξηγώντας ότι σε αυτήν την περίοδο, αυξήθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις ΜΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών, ωστόσο επεσήμανε πως ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί κρίσιμος και προειδοποίησε πως «αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Όπως είπε, η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση, ενώ στάθηκε στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα τη στιγμή που πολλές χώρες διεκδικούν το υλικό αυτό.

Ανέφερε επιπλέον ότι εξασφαλίζεται καθημερινά προστατευτικό υλικό για το υγειονομικό προσωπικό και τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ευχαρίστησε φορείς και ιδρύματα για τις δωρεές τους, ζητώντας να βρεθούν και άλλοι μιμητές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης, σημειώνοντας πως κύριο μέλη είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα.

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως άλλες χώρες, όπως η Δανία, επέλεξαν οι ενισχύσεις να είναι ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Όπως διευκρίνισε, η Ελλάδα επέλεξε οριζόντια μετρα, γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν κόστος, ωστόσο εξήγησε ότι εξασφαλίστηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ στάθηκε και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Προανήγγειλε εξάλλου πως θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ, ενώ διαβεβαίωσε πως κανείς δεν θα χάσει το δώρο Πάσχα.

Περισσότερα σε λίγο…

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ