Μητσοτάκης κατά «θεωριών συνωμοσίας»

0
5

ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ

Η αμηχανία για την υπόθεση Λιγνάδη ωθεί την κυβέρνηση σε επιθέσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η πόλωση έχει επιστρέψει με δριμύτητα στην πολιτική ζωή της χώρας, ύστερα από μια… διακοπή αρκετών μηνών και μια «περίοδο ανάπαυλας» λόγω της πανδημίας. Ενδεχομένως αυτή να είναι η περίοδος με τα πιο πολλά επικοινωνιακά φάουλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένας δεν θα χαριστεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε ο ίδιος να κονταροχτυπηθεί με φόντο το ελληνικό #MeToo, όπως τείνουν να ονομαστούν οι αποκαλύψεις σεξουαλικής βίας που διαδέχονται η μία την άλλη.

Διαρροές αναφέρουν ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να διώξει οποιαδήποτε υπόνοια υπάρχει πως σχετίζεται έστω και στο ελάχιστο με αξιόποινες, κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, είτε συγκαλύπτοντάς τες είτε με την ανοχή της. Αν και θεωρείται ότι ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός, τονίζεται ότι θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας «που βυθίζουν τη χώρα στον βούρκο».

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά, αφότου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη φρόντισε να καλύψει τη Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ωστόσο ότι ήταν ατυχείς οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Μαξίμου ζει ένα επικοινωνιακό Βατερλώ. Πρώτα με το τραπέζωμα της Ικαρίας και μετά με τις «σεισμικές» δονήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού. Η διαχείριση του θέματος από τη Λίνα Μενδώνη θεωρείται το λιγότερο ατυχής, αφού στην αρχή η υπουργός έκανε λόγο για φήμες, που όταν άρχισαν να πληθαίνουν και να γίνονται έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών έγιναν «εξαπάτηση» από έναν μετρ του είδους, που είναι «επικίνδυνος».

Με αυτή τη δήλωση το ζήτημα πολιτικοποιήθηκε και επισήμως, και διότι μετά την υπουργό Πολιτισμού υπήρξε μια ανακοίνωση – που κανείς δεν κατάλαβε τη χρησιμότητά της – από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο, με αφορμή τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, προδίκασε ότι πρόκειται για «πολύ σκοτεινή υπόθεση» και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα «συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της».

Έξοδος διαφυγής

Κάπως έτσι κρίθηκε ότι πρέπει να βγει μπροστά ο πρωθυπουργός με τον πιο θεσμικό τρόπο που υπάρχει, με συζήτηση στη Βουλή, αναζητώντας έξοδο διαφυγής από την εξαιρετικά άβολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση με την υπόθεση Λιγνάδη.

Μια συζήτηση η οποία δεν αφορά ακριβώς τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης που συνταράσσουν την ελληνική κοινωνία το τελευταίο δίμηνο αλλά τον τρόπο με τον οποίον διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος για τις υποθέσεις αυτές.

Στην ουσία, με τη σημερινή συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας ο Μητσοτάκης επιδιώκει δυο διαφορετικά πράγματα. Από τη μία να διώξει πάνω από την κυβέρνηση τις κατηγορίες περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη. Από την άλλη να κατηγορήσει την αντιπολίτευση, και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι με την τακτική και τη ρητορική του λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και ουσιαστικά κάνει μικροπολιτική σε βάρος των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Η προσπάθεια αυτή του Μητσοτάκη είναι μεν απολύτως κατανοητή, ιδίως μετά την καταστροφική συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη σχετικά με την υπόθεση, ωστόσο, η κυβέρνηση και το Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έξοδος διαφυγής από τη στενωπό στην οποία μπήκαν από μόνοι τους είναι και δύσκολη και επικίνδυνη.

Δύσκολη διότι μέσα από αντικρουόμενες δηλώσεις και αμήχανες ανακοινώσεις η κυβέρνηση φάνηκε όντως να συμπεριφέρεται «ενοχικά» για τη διαχείριση της υπόθεσης. Ενώ οι αμήχανες δηλώσεις σχετικά με το αν και ποιος και πώς γνώριζε τον Δημήτρη Λιγνάδη επέτειναν τη σύγχυση και προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη αμηχανία αντί να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Κίνδυνοι

Όσον αφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτή τη στρατηγική, όλα μπορούν να περιγραφούν με τη φράση «δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει». Με άλλα λόγια, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια καταγγελία μπορεί να έρθει μέσα στο επόμενο διάστημα, ποιους μπορεί να εμπλέκει και πώς η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.

Στην πραγματικότητα το τοπίο παραμένει ρευστό και οποιαδήποτε προσπάθεια όξυνσης μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Βασική επιδίωξη της οποίας, στην παρούσα φάση, είναι να δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει θεσμικά το ζήτημα της παρενόχλησης και της σεξουαλικής κακοποίησης. Και ταυτόχρονα να δείξει ότι διαθέτει και την ηθική καθαρότητα για να κάνει κάτι τέτοιο.

Το ζήτημα είναι ότι ο Μητσοτάκης προσέρχεται στη σημερινή συζήτηση με «βαριές βαλίτσες»: Με την επιλογή Λιγνάδη χωρίς να διερευνηθεί το ποιον του υποψηφίου για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τις διαψεύσεις από το υπουργείο Πολιτισμού περί παραίτησης Λιγνάδη, την καταστροφική συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη. Αλλά και το γεγονός ότι όποιος υπουργός μιλάει για την υπόθεση δίνει και μια διαφορετική εκδοχή για το πώς έγιναν τα πράγματα.

Από το… δεν ζητήθηκε παραίτηση ώς το ζητήθηκε παραίτηση αλλά… δεν το είπαμε, μέχρι και το σενάριο ότι η Μενδώνη στοχοποιείται επειδή ξεκλείδωσε επενδύσεις, όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα, αν όχι απόπειρας συγκάλυψης, σίγουρα ενοχικότητας και αδυναμίας διαχείρισης κρίσης.

Από την άλλη, ο Μητσοτάκης έχει στα χέρια του δυο ισχυρά όπλα. Πρώτον, την εξαρχής απόλυτη στήριξη στο ελληνικό #MeToo όταν η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε τη σεξουαλική της κακοποίηση. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία σε θεσμικό επίπεδο για την καταπολέμηση και την αυστηρή τιμωρία πράξεων σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Συνολικές πρωτοβουλίες

Παράλληλα ο Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και θα κληθεί να πάρει θέση και για την υπουργό Πολιτισμού Λινά Μενδώνη, κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει, παρέχοντάς της απλώς στήριξη – αλλά με αστερίσκους, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές – διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη.

Η τελευταία, μάλιστα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην αρχή της εβδομάδας, προανήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό, τις οποίες θα ανακοινώσει, όπως είπε, ο ίδιος σήμερα στη Βουλή.

«Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στον σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός» είπε η Πελώνη.

«Ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» πρόσθεσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στριμωγμένη στη γωνία

Σε όλα αυτά που διεγείρουν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, θα πρέπει να προστεθεί και η κόπωσή της από τα παρατεταμένα λοκντάουν. Όπως όλα δείχνουν, η αγορά, τουλάχιστον στην Αττική, δεν θα επανεκκινήσει σύντομα. Γεγονός που στριμώχνει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση στη γωνία, μιας και επιθυμεί να πάρει μπρος σύντομα η οικονομία, αλλά χωρίς να πιέζεται το σύστημα Υγείας.

Είναι σαφές πλέον ότι η κατάσταση είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», με την αγανάκτηση να φουντώνει και το κόστος πλέον να γίνεται και πολιτικό. Επίσης, πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με το τι μάθαμε από την υγειονομική κρίση της άνοιξης, πώς θωρακίστηκε το σύστημα Υγείας και γιατί για την πρωτεύουσα, για παράδειγμα, έγινε τώρα διαγωνισμός για την προμήθεια 300 λεωφορείων.

Η «απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική», είπε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου», προαναγγέλλοντας, επί της ουσίας, την παράταση του λοκντάουν.

«Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για το υφιστάμενο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων.

Ασφυξία στην κυβέρνηση φέρνει η πανδημία

Η αλήθεια πάντως είναι ότι αν κάτι καίει αυτή τη στιγμή τον Μητσοτάκη αυτό δεν είναι τόσο πολύ οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης όσο η δραματικές εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας της Covid-19. Μετά την επιδημιολογική εικόνα – σοκ της περασμένης Τρίτης ο ίδιος ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια αυτό που πολλοί επιστήμονες λένε εδώ και καιρό. Πως δηλαδή η σταδιακή άρση του λοκντάουν την 1η Μαρτίου είναι… όνειρο απατηλό.

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση τα περιθώρια για την κυβέρνηση γίνονται ασφυκτικά, καθώς η οικονομία παραμένει στην κατάψυξη ουσιαστικά από τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σταϊκούρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τα λεφτά σιγά-σιγά τελειώνουν, ενώ οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται. Πλέον, η μόνη ελπίδα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το πρόγραμμα του εμβολιασμού ώστε μέσω αυτού να γίνει εφικτή και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Έχουμε ένα πολύ θετικό νέο, το οποίο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του ενός εκατομμυρίου στην “Επιχείρηση Ελευθερία”, η οποία, κατά γενική ομολογία, είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες» τόνισε ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, τονίζοντας όμως πως σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού.

«Η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες – πάντα, παραδοσιακά – για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

topontiki.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ