Μια ακόμα “Αναστοχαστική” Επιβεβαίωση -Economico: Πιθανή η επιβράδυνση της Ελληνικής οικονομίας τα δύο επόμενα χρόνια εκτιμά η Capital Economics

0
8

Η Ελληνική οικονομία είναι πιθανό να επιβραδυνθεί τα επόμενα δύο χρόνια,  προειδοποιεί η Capital Economics σε νέα έκθεσή της. Αυτό θα κάνει τη χώρα ακόμα πιο ευάλωτη σε μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση – και αυτό θα οφείλεται σε ένα βαθμό στα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά λίγο περισσότερο από 2% ετησίως το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη συνέχισε με παρόμοιο ρυθμό στο τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, όπως τονίζει η Capital Economics, η οικονομία ενδέχεται να επιβραδυνθεί αργότερα στο τρέχον έτος.

Τα κυβερνητικά σχέδια για την αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών πριν από τις εκλογές του τρέχοντος έτους, θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, μπορεί να είναι καλό για το επιχειρηματικό κλίμα.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, προειδοποιεί η Capital Economics. Πρώτον, η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρώπη θα επιβαρύνει τον κλάδο του τουρισμού. Και οι εγχώριες επενδύσεις θα συρρικνωθούν περαιτέρω λόγω προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο όπου το 45% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενων, όπως επισημαίνει.

Η Ελλάδα πλησίασε την επίτευξη των σκληρών δημοσιονομικών στόχων της Κομισιόν πέρυσι, ωστόσο καθώς η ανάπτυξη αναμένεται να είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, ενδέχεται να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% τα επόμενα χρόνια. Μαζί με τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και τη βραδεία πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το Eurogroup να «παγώσει» τα σχέδια για την ελάφρυνση του χρέους.

ββω

Σε ότι αφορά το πολιτικό τοπίο, η Capital Economics εκτιμά πως μετά και το «διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές είναι αυξημένες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αρκετά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ίσως χρειαστεί να βρει κάποιους εταίρους συνασπισμού για να σχηματίσει κυβέρνηση.

economico.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ