Μια Κρίσιμη Δοκιμασία για τη Λιβυκή Κυβέρνηση Σάρατζ: Η Παράνομη Σύλληψη Δύο Ρώσων Κοινωνιολόγων-Παρατηρητών στη Λιβύη

0
39

  Γράφει ο Νικόλας Λάος *

Η κυβέρνηση του Φάγεζ αλ Σάρατζ της Τρίπολης της Λιβύης συνεχίζει την προκλητική πολιτική της σε βάρος της Ρωσίας, ευελπιστώντας να την εξαργυρώσει με στήριξη από παράγοντες του βαθέος κράτους των Η.Π.Α. Τον Ιούλιο του 2019, οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης Σάρατζ συνέλαβαν δύο Ρώσους κοινωνιολόγους οι οποίοι βρίσκονταν στη Λιβύη ως παρατηρητές των διαδικασιών για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου του ΟΗΕ το οποίο αποσκοπεί στη θεραπεία των βίαιων κοινωνικών διαιρέσεων που έχουν προκληθεί στη Λιβύη μετά από τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, το 2011, για την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Η κατηγορία που έχει απαγγείλει η κυβέρνηση του Σάρατζ σε βάρος των δύο Ρώσων κοινωνιολόγων είναι ότι σκόπευαν να συναντηθούν μυστικώς με τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ αλ-Καντάφι, υιό του ανατραπέντος και δολοφονηθέντος Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι (πιθανό υποψήφιο στις μελλοντικές λιβυκές εκλογές υποστηριζόμενο από παράγοντες της Μόσχας), και να προβούν σε παράνομες παρεμβάσεις στις λιβυκές εκλογές.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020, ο Αλεξάντερ Μάλκεβιτς, πρόεδρος του ρωσικού Ιδρύματος για την Προστασία των Εθνικών Αξιών, για το οποίο εργάζονται οι προαναφερθέντες δύο Ρώσοι κοινωνιολόγοι, συνέταξε και δημοσίευσε την ακόλουθη ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση του Σάρατζ, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη παράνομη και νομικώς αβάσιμη σύλληψη των δύο προαναφερθέντων Ρώσων. Στην εν λόγω επιστολή του, ο Μάλκεβιτς καταγγέλλει όχι μόνο τον παράνομο χαρακτήρα της σύλληψης των δύο Ρώσων, αλλά και τη συμμετοχή πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών στη σύλληψή τους. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίο συνελήφθησαν αυτοί οι δύο Ρώσοι είναι για να εμποδιστεί η δημοσίευση των ευρημάτων και των συμπερασμάτων της κοινωνιολογικής και πολιτικής έρευνας που πραγματοποίησαν στη Λιβύη.

Με βάση το άρθρο 45 του κειμένου που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου του Ιανουαρίου 2020 για την κρίση στη Λιβύη, οι δύο Ρώσοι κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν. Η στάση της κυβέρνησης Σάρατζ επ’ αυτού του θέματος παρακολουθείται και αξιολογείται με ιδιαίτερη προσοχή από τη ρωσική κυβέρνηση και από υποστηρικτές της ελευθερίας της πληροφόρησης…

(*)

Ο Δρ. Νικόλαος Λάος ειναι

 διδάκτωρ Φιλόσοφος – Σύμβουλος Νοοπολιτικής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ