Μνήμες Γουχάν ξυπνούν στην Κίνα

0
6
AP Photo/Ahn Young-joon, File

Οι κινεζικές αρχές «σφράγισαν» τη βορειοανατολική πόλη Σουλάν, με πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων, μετά από ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού, επιβάλλοντας μέτρα παρόμοια με αυτά στη Γουχάν.

Όλα τα χωριά και τα συγκροτήματα κατοικιών στην πόλη έκλεισαν, και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται για δύο ώρες και κάθε δεύτερη μέρα να βγαίνει προκειμένου να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως γράφει ο Guardian, το lockdown έρχεται την ώρα που το Πεκίνο αποφάσισε ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει ορισμένους συνοριακούς περιορισμούς και προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή του καθυστερημένου (εξαιτίας της πανδημίας) ετήσιου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην αποκλεισμένη πόλη περιορίστηκε η είσοδος και η έξοδος (μόνο για οχήματα έκτακτης ανάγκης) σε μία μόνο και απαγορεύτηκε η είσοδος μη κατοίκων της πόλης.

Την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση στην πόλη επανεκτιμήθηκε ως υψηλού κινδύνου μετά από ένα σύνολο περιπτώσεων Covid-19 που συνδέονται με μια γυναίκα που δεν έχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού ή έκθεση στον ιό. Oι αρχές διέταξαν το προσωρινό κλείσιμο δημόσιων χώρων, σχολείων και δημόσιων συγκοινωνιών.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί αυξήθηκαν, με την China Daily να αναφέρεται στην πόλη ως «το πιο πρόσφατο πανδημικό σημείο στη χώρα». Ανέφερε ότι εκατοντάδες άτομα βρίσκονταν σε καραντίνα και ότι η ζωή μπορεί να μην επανέλθει στο φυσιολογικό για εβδομάδες.

Το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που συνορεύει με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για εισαγωγή της μολυσματικής ασθένειας.

Τουλάχιστον 34 άτομα έχουν διαγνωστεί με Covid-19 στην επαρχία Jilin το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Στην Κινεζική επικράτεια, παρά τους φόβους που προκλήθηκαν από μερικά δεκάδες κρούσματα, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση από εισαγόμενες περιπτώσεις και πιθανότατα θα αρχίσει να ανοίγει ξανά τα σύνορά της.

Οι χαλαροί κανόνες εισόδου θα μπορούσαν να ισχύουν για Κινέζους φοιτητές στο εξωτερικό που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά την αποφοίτησή τους, και για ταξιδιώτες επαγγελματίες, αλλά όχι για μεγάλο αριθμό τουριστών ακόμη, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς μετέδωσαν οι Global Times.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ