«Μπορούμε και χωρίς αυτόν» λέει για τον Τραμπ ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

0
4

Κριτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ ασκεί μέσω άρθρου του σε εφημερίδα ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζεϊμς Μάτις, λέγοντας πως σπέρνει διχόνοια.

Σκληρή κρτική προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, άσκησε σε άρθρο του σε εφημερίδα ο πρώην υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, κατηγορώντας τον πως απειλεί το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Έχω παρακολουθήσει τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, θυμωμένος και τρομαγμένος» έγραψε ο Μάτις σε δήλωσή του στην εφημερίδα The Atlantic.

«Οι λέξεις “Ίση δικαιοσύνη βάσει νόμου” είναι χαραγμένες στο αέτωμα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ακριβώς απαιτούν οι διαδηλωτές. Είναι μια υγιής και ενοποιημένη απαίτηση – πίσω από την οποία όλοι πρέπει να σταθούμε. Δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή μας από έναν μικρό αριθμό παραβατών» πρόσθεσε.

Ο Μάτις κατηγόρησε επίσης τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι διχάζει τους Αμερικανούς και δημιουργεί έχθρες μεταξύ τους.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη ζωή μου που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό – ούτε καν προσποιείται ότι προσπαθεί. Αντιθέτως, προσπαθεί να μας χωρίσει. Βλέπουμε τις συνέπειες τριών ετών αυτής της σκόπιμης προσπάθειας. Βλέπουμε τις συνέπειες τριών ετών χωρίς ώριμη ηγεσία. Μπορούμε να ενωθούμε χωρίς αυτόν, αντλώντας από τις δυνάμεις που είναι εγγενείς στην κοινωνία μας. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, όπως έδειξαν οι τελευταίες ημέρες, αλλά το οφείλουμε στους συμπολίτες μας. Σε προηγούμενες γενιές που έδωσαν το αίμα τους για να υπερασπιστούν την υπόσχεσή μας και προς τα παιδιά μας» πρόσθεσε ο Μάτις.

«Ο στρατός δεν πρέπει να βρίσκεται απέναντι στους πολίτες»

Ο Μάτις, επίσης, συνέκρινε τη ναζιστική ιδεολογία με τις αμερικανικές αξίες της ενότητας και συνεργασίας.

«Οι οδηγίες που δόθηκαν από τα στρατιωτικά τμήματα στα στρατεύματά μας πριν από την εισβολή της Νορμανδίας, υπενθύμισαν στους στρατιώτες ότι το ναζιστικό σύνθημα εναντίον μας… ήταν «Διαίρει και Βασίλευε». Η αμερικανική μας απάντηση είναι «Στην Ένωση υπάρχει Δύναμη». «Πρέπει να καλέσουμε αυτή την ενότητα για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση – με αυτοπεποίθηση ότι είμαστε καλύτεροι από τους πολιτικούς μας».

Ο πρώην υπουργός σχολίασε επίσης τη βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών τη Δευτέρα το βράδυ, ώστε ο Τραμπ να μπορεί να περπατήσει και να τραβήξει φωτογραφία μπροστά από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πόλη της Ουάσινγκτον.

«Όταν μπήκα στον στρατό, πριν από περίπου 50 χρόνια» ανέφερε «έδωσα όρκο να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα. Ποτέ δεν ονειρευόμουν ότι τα στρατεύματα που θα έδιναν τον ίδιο όρκο θα διατάσσονταν σε οποιαδήποτε περίπτωση να παραβιάσουν τα Συνταγματικά δικαιώματα των συμπολιτών τους – πολύ λιγότερο για να δώσουν μια παράξενη φωτογραφία για τον εκλεγμένο αρχηγό, με τη στρατιωτική ηγεσία να στέκεται δίπλα».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης τη σημασία της χρήσης του στρατού μόνο σε «πολύ σπάνιες περιπτώσεις».

«Πρέπει να απορρίψουμε οποιαδήποτε σκέψη για τις πόλεις μας ως «πεδία μαχών» όπου ο στρατός καλείται να «κυριαρχήσει». Στην πατρίδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε τον στρατό μας μόνο όταν του ζητηθεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, από κρατικούς κυβερνήτες. Η στρατιωτικοποίηση της απάντησής μας, όπως είδαμε στην Ουάσινγκτον, δημιουργεί μια σύγκρουση -μια ψευδή σύγκρουση- μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής κοινωνίας. Διαβρώνει το ηθικό έδαφος που εξασφαλίζει έναν αξιόπιστο δεσμό μεταξύ ένστολων ανδρών και γυναικών και την κοινωνία που ορκίζονται να προστατεύσουν, και της οποίας αποτελούν μέρος και οι ίδιοι. Η διατήρηση της δημόσιας τάξης ανήκει στο πολιτικό κράτος και τους τοπικούς ηγέτες που κατανοούν καλύτερα τις κοινότητές τους και είναι υπόλογοι σε αυτούς» σημείωσε ο Μάτις.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ