Μόνο Με Επιτόκιο Κάτω Από 3% Συμφέρει Η Έξοδος Στις Αγορές Τον Ιούλιο

0
3
fotosearch.gr

Στις 11 Ιουλίου του 2014  το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε την άντληση €1,5 δισ. ευρώ από τη διάθεση «νέου 3-ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με ημερομηνία λήξης τη 17η Ιουλίου 2017 και επιτόκιο 3,375%». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώθηκε πως το τελικό επιτόκιο δανεισμού ήταν 3.5% («τα ανωτέρω κεφάλαια αντλήθηκαν με απόδοση ύψους 3,500%»).

Εκείνη την ημέρα το επιτόκιο του γερμανικού 3ετούς ομολόγου αναφοράς ήταν οριακά θετικό, στο 0.05%, ενώ σήμερα, είναι πλέον αρνητικό και βρίσκεται στο -0.48%. Αυτό, κυρίως, εξαιτίας της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ που βελτίωσε το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει πως για να είναι ίδιο το συγκριτικό κόστος μία ενδεχόμενης σημερινής έκδοσης 3ετούς ελληνικού ομολόγου με αυτό του 2014, το επιτόκιο θα πρέπει να είναι κοντά στο 3.02% (3.50% – 0.48%).

Ωστόσο το επιτόκιο του 3ετούς ελληνικού ομολόγου σήμερα βρίσκεται στο 3.90%, δηλαδή 56 μονάδες βάσης υψηλότερα απ’ ότι στις 11 Ιουλίου του 2014. Αντίστοιχα, το σπρεντ με το γερμανικό 3ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στις 438 μονάδες, όταν στις 11 Ιουλίου του 2014 βρισκόταν στις 332,5 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 105.5 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Έτσι εξηγείται ότι διεθνείς παράγοντες των αγορών ζητούν σήμερα επιτόκιο κοντά στο 4.5% προκειμένου να δανείσουν στην Ελλάδα για 3 χρόνια, το οποίο είναι υψηλότερο από του 2014 κατά 100 μονάδες βάσης με απόλυτους όρους και κατά 150 μονάδες βάσης με συγκριτικούς όρους.

Είτε επιλέξουμε το απόλυτο, είτε το συγκριτικό επιτόκιο – που είναι το σωστότερο – για την αξιολόγηση του κόστους μίας ενδεχόμενης αναχρηματοδότησης του ομολόγου του 2014, προκύπτει ότι αυτό είναι μη συμφέρον για την Ελλάδα, τόσο με χρηματοπιστωτικούς όσο και με οικονομικούς όρους.

Με χρηματοπιστωτικούς όρους γιατί μία τόσο ακριβή έκδοση δεν ανοίγει το δρόμο της ουσιαστικής επιστροφής στις αγορές αλλά αντίθετα θα δείξει ότι η Ελλάδα δε θα μπορεί να επιστρέψει σε αυτές με τόσο υψηλά κόστη κάτι που θα ζημιώσει αντί να βοηθήσει τη χώρα και με οικονομικούς όρους γιατί υπάρχει η επιλογή της αποπληρωμής του συγκεκριμένου ομολόγου με κόστος 1.7% από τα χρήματα της δόσης του πρόσφατου Eurogroup.

Συμπερασματικά, δεδομένου πως σήμερα το ελληνικό χρέος δεν κρίνεται βιώσιμο από τους θεσμούς, όπως συνέβαινε το 2014, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι στο τέλος του, σε αντίθεση με το 2014 που αναμενόταν σύντομα να ξεκινήσει, η έξοδος στις αγορές αναμένεται να έχει μεγαλύτερο κόστος, μεγαλύτερους κινδύνους και λιγότερα οφέλη.

Και αν επιχειρηθεί για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, αφού αν δανειστεί με επιτόκιο μεγαλύτερο του 3,0% θα αναδείξει ακριβώς αυτό που θέλει να αποφύγει, ότι μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της οι αγορές θεωρούν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν η ίδια αναλάβει τα καθήκοντα της.

ΠΗΓΗ:Analitis.gr/Πάνος Παναγιώτου(*)

(*)Ο κ Πάνος Παναγιώτου είναι αναλυτής και δημιουργός ρομποτικών συστημάτων ανάλυσης των χρηματιστηριακών αγορών. Το πιο πρόσφατο σύστημα του, με την εμπορική ονομασία DomiStock, υποστηρίζεται από την Reuters Financials, διατίθεται από την Innovative Market Technologies στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες και επιλέχθηκε ως ο Ρομποτικός Σύμβουλος Αναφοράς σε διεθνή ερευνητική εργασία για τη διαδραστικότητα Ρομπο-Συμβούλων και Ιδιωτών Επενδυτών, στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) του πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ