Νέα γενική απεργία στη Λέσβο – Αποχωρούν τα ΜΑΤ από το νησί – Βίντεο

0
6
sputniknews.gr

Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μετά τη μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο. Νέα γενικά απεργία των κατοίκων.

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η γενική απεργία στη Λέσβο, με τους κατοίκους να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις εναντίον της κατασκευής της νέας κλειστής δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με απόφαση των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου, όλα τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες, μετά τα εκτεταμένα και βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα την Τρίτη και κυρίως, την Τετάρτη, στο νησί.

Κάτοικοι και αστυνομία επιδόθηκαν σε μακράς διάρκειας επεισόδια, ενώ δεν έλλειψαν τα «ντου», οι προπηλακισμοί, τα χημικά, τα δακρυγόνα, ο πετροπόλεμος, οι φωτιές, ακόμη και οι καταγγελίες για πυροβολισμούς.

Διαδηλωτές, για παράδειγμα, κατήγγειλαν ότι άνδρες των ΜΑΤ πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες προς την πλευρά των κατοίκων. Στον αντίποδα, αστυνομικές πηγές προχώρησαν σε αντίστοιχες καταγγελίες, κάνοντας λόγο για δύο τραυματίες αστυνομικούς από σκάγια κυνηγητικού όπλου.

Μάλιστα, η ένταση κορυφώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν κάτοικοι περικύκλωσαν στρατόπεδο, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένες οι διμοιρίες των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εκτεταμένα επεισόδια.

Στο μεταξύ, ίδιο σκηνικό «στήθηκε» και στη Χίο, όπου πολίτες εισέβαλαν σε ξενοδοχείο και λίντσαραν άνδρες των ΜΑΤ.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε εντολή αποχώρησης των ΜΑΤ από τα δύο νησιά, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Παράλληλα, για το απόγευμα (σ.σ. στις 17.00) έχει οριστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους δημάρχους των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Από τη σύσκεψη, ωστόσο, έχει αποκλειστεί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, λόγω του βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται να προβαίνει σε «άσεμνη χειρονομία», αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Οι περιοχές επίταξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει περιοχές για την κατασκευή κλειστού τύπου δομών φιλοξενίας.

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Νέες δομές θα κατασκευαστούν και στα νησιά Λέρο – Κω, δίπλα σε υφιστάμενες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ