Νέα μέτρα τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει η ΕΚΤ – Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο

0
1
© Meinzahn | Dreamstime.com

Για τον Δεκέμβριο μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις για ενίσχυση των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την εντεινόμενη ανησυχία για την έξαρση της Covid-19 κι ενώ οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης προχωρούν σε lockdown.

«Στο σημερινό περιβάλλον που οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις νεότερες πληροφορίες, περιλαμβανομένων της δυναμικής της πανδημίας, των προοπτικών για την κυκλοφορία εμβολίων και της εξέλιξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Δεκέμβριο θα επιτρέψουν μία διεξοδική εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και των κινδύνων.

«Στη βάση αυτής της επικαιροποιημένης αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανακαθορίσει τα εργαλεία που έχει, με τον κατάλληλο τρόπο, για να ανταποκριθεί στην εξελισσόμενη κατάσταση και να διασφαλίσει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και την αντιμετώπιση του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Αυτό θα ενισχύσει τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του με ένα διατηρήσιμο τρόπο, εναρμονισμένο με τη δέσμευσή του για συμμετρία», τονίζει η ΕΚΤ.

Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της όσον αφορά στα επιτόκια της και το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία στα 1,35 τρισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να «τρέχει» μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι να αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον κατώτερο στόχο του, δηλαδή κοντά στο 2%, το επίπεδο που θεωρείται καλύτερο για την οικονομία. Ο πληθωρισμός ήταν μείον 0,3% τον Σεπτέμβριο, εν μέρει λόγω των προσωρινών μέτρων όπως η μείωση της φορολογίας προστιθέμενης αξίας στη Γερμανία, αλλά και ένδειξη ασθενέστερης από την επιθυμητή ζήτηση.

Αναλυτές λένε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση του Δεκεμβρίου για να προσθέσει περισσότερα μέτρα τόνωσης, με βάση τις νέες προβλέψεις του προσωπικού για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ένας άλλος λόγος που το μεταθέτουν για αργότερα μπορεί να είναι ότι δεν συμφωνούν και τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την ανάγκη περισσότερων μέτρων.

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 

efsyn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ