Νέα προσπάθεια κατατρομοκράτησης του λαού με 150.000 ειδοποιητήρια κατασχέσεων για οφειλές στα Ταμεία

0
11
Σε μια νέα προσπάθεια κατατρομοκράτησης της κοινωνίας ετοιμάζεται να επιδοθεί η κυβέρνηση αποστέλλοντας μέσα στις επόμενες ημέρες 150.000 ειδοποιητήρια που θα αφορούν χρέη προς ασφαλιστικά Ταμεία στα οποία μάλιστα αν οι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν εντός 20 ημερών θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιών και τραπεζικών λογαριασμών. 

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση επισήμων στοιχείων της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία, το 48% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 5,1 εκατ. άνθρωποι σε αυτή τη χώρα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή τα 382 ευρώ τον μήνα. Από αυτά μάλιστα, τα 1,5 εκατ. έχουν ξεπεράσει και το πιο ακραίο κατώφλι της, «ζώντας» με 182 ευρώ. Επίσης, πάντα με τα ίδια στοιχεία, σε σύνολο σχεδόν 2,2 εκατ. εργαζομένων σχεδόν 660 χιλιάδες είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή, 327 ευρώ …καθαρά.

Η νέα μαφιόζικη πρακτική της κυβέρνησης που άλλο σκοπό δεν έχει παρά να τρομοκρατήσει ακόμη περισσότερο τον λαό μέσα από μια προσπάθεια ποινικοποίησης της ίδιας της επιβεβλημένης φτώχειας του, αφορά άμεσα τους οφειλέτες εκείνους οι οποίοι εντάχθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου του τρέχοντος έτους στο ΚΕΑΟ, δηλαδή στον αρμόδιο φορέα για την είσπραξη των χρεών προς τα Ταμεία.

Πρόκειται για εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι οποίοι αν και είχαν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία κύριας ασφάλισης (τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) δεν είχαν πρότινος ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Έτσι είχαν ακουσίως γλυτώσει από το «κυνήγι» τού εν λόγω φορέα, δηλαδή από τα ειδοποιητήρια και τα κατασχετήρια σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, δηλαδή εξόφλησης των χρεών τους.

Η άτυπη αυτή «περίοδος χάριτος» για λογαριασμό τους, όμως, τελείωσε από τέλη του περασμένου Ιουνίου, καθώς οι οφειλές τους βρίσκονται πλέον σε πλήρη γνώση του ΚΕΑΟ.

Αυτό σημαίνει πως από μέρα σε μέρα θα λάβουν ατομικές ειδοποιήσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εφάπαξ ή τμηματικά, δηλαδή μέσω ενός διακανονισμού (πάγια ρύθμιση 12 δόσεων ή ρύθμιση 120 δόσεων μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού).

«Όποιος δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις»…

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση του ΚΕΑΟ, «όποιος εκ των οφειλετών, εντός 20 ημερών μετά την κοινοποίησή τους, δεν προβεί σε ρύθμιση των χρεών του ή τουλάχιστον δεν αρχίσει να καταβάλλει ένα «εύλογο» – αυτό δεν καθορίζεται επακριβώς– ποσό «έναντι οφειλής», τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».

 Σημειώνεται πως ως μέγιστος χρόνος κοινοποίησης θεωρείται ένα 15νθήμερο μετά την αποστολή της σχετικής ειδοποίησης. Με άλλα λόγια, ο οφειλέτης έχει το πολύ 35 μέρες στη διάθεσή του για να προβεί σε κάποια ενέργεια στην κατεύθυνση της αποπληρωμής των οφειλών του. Έτσι, αν, για παράδειγμα, το ΚΕΑΟ στείλει ειδοποίηση σε έναν οφειλέτη στις 3 Σεπτεμβρίου, θεωρείται ότι θα το έχει λάβει στα χέρια τους έως την 18η Σεπτεμβρίου (σ.σ. σε έως 15 ημέρες).

Έτσι έως την 8η Οκτωβρίου (σ.σ. σε έως επιπλέον 20 μέρες από την κοινοποίηση της ειδοποίησης), πρέπει να ξεκινήσει κάποια διαδικασία εξόφλησης. Αν δεν το κάνει έως τότε, θα λάβει έπειτα ειδοποιητήριο λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ως μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θεωρούνται οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμα και σε ακίνητα (σε περίπτωση οφειλών προς το ΙΚΑ). Μάλιστα, τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται εφεξής άμεσα, δεδομένου ότι από αυτόν τον μήνα, θα είναι το ίδιο το ΚΕΑΟ –και όχι ο ΕΦΚΑ– που θα εισπράττει τις δόσεις από τις ρυθμίσεις.

Έτσι, με το που ένας οφειλέτης δεν καταβάλλει στην ώρα της μία δόση, θα χάνει όχι μόνο τη ρύθμισή του αλλά άμεσα την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά του.

write-in.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ