Νέος πονοκέφαλος για τις γερμανικές τράπεζες το Brexit

0
19

Οι γερμανικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό όταν οι αντίπαλοι τους μεταφερθούν από την Μεγάλη Βρετανία στη Γερμανία λόγω του Brexit.

Ενώ σε γενικές γραμμές οι μετεγκαταστάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ως τώρα σημαντικές επιπτώσεις, αυτό μπορεί να αλλάξει εάν οι τράπεζες στη συνέχεια χρησιμοποιήσουν τη νέα παρουσία τους στη Γερμανία για να διευρύνουν την εγχώρια αγορά υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής, δήλωσε ο Joachim Wuermeling, επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας στην Bundesbank.

«Πρόκειται για μια δυναμική επιχείρηση και ίσως να είναι πρόβλημα το ότι όταν ξυπνούν το πρωί (σ.σ. τα στελέχη των υπό μετακίνηση τραπεζών) και κοιτάζουν γύρω τους, μπορεί να δουν ότι έχουν και άλλες ευκαιρίες τριγύρω», δήλωσε. «Το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης θα γίνει πιο διενοποιημένο και άρα πιο ανταγωνιστικό».

Μια τέτοια τάση θα σήμαινε περισσότερα προβλήματα για πιστωτικά ιδρύματα όπως για παράδειγμα η Deutsche Bank AG. Ενώ ο Wuermeling δεν κατονόμασε καμία τράπεζα, το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη είναι η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης με βάση τα έσοδα και έχει χάσει μερίδιο αγοράς το οποίο κυρίως κατευθύνθηκε σε ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ. Μετά από μια σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες για ανάκαμψη, αυτή τη στιγμή η Deutsche Bank AG μελετά τη συγχώνευσή της με μια μικρότερη γερμανική τράπεζα, που ως τώρα λειτουργούσε ανταγωνιστικά, την Commerzbank AG.

Πηγή: Bloomberg

economico.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ