Αρχική Επικαιρότητα Ειδησεογραφία «Ντόμινο» ιδιωτικοποιήσεων για δημόσιες επιχειρήσεις

«Ντόμινο» ιδιωτικοποιήσεων για δημόσιες επιχειρήσεις

0
4

«Ντόμινο» ιδιωτικοποιήσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα και μάλιστα σε μια περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο δε φείδεται χρημάτων, ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ρυθμισμένο για 15 χρόνια. Τι θα γίνει με ΔΕΠΑΕΛΠΕ και δίκτυα ΔΕΗ.

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνουν λόγο ακόμη και για πώληση όλων των μετοχών του ελληνικού δημοσίου από τις δραστηριότητες της Εμπορίας και των Υποδομών της ΔΕΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο στα ΕΛΠΕ. Παράλληλα, τα πάντα είναι στο τραπέζι και για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επί της ουσίας, πρόκειται για τα δίκτυα διανομής της ΔΕΗ.

Ως φαίνεται, η ΔΕΠΑ, αντί των ΕΛ.ΠΕ., θα είναι η πρώτη ενεργειακή εταιρεία για την οποία θα εκκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Έτσι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, μαζί με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη λειτουργία της ΔEH και θα τροποποιεί διατάξεις του νόμου Σταθάκη.

Το ποσοστό των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας (ΕΠΑ Αττικής, συμβάσεις προμήθειας, χονδρεμπορική φυσικού αερίου, αεριοκίνηση, προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος) που θα προβλέπεται να πωληθούν αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 100%. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επέτρεπε την πώληση ποσοστού 50% συν μίας μετοχής.

Επίσης, το ποσοστό πώλησης των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών (συμμετοχές σε ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και ΔΕΔΑ) αναμένεται να κυμανθεί από 66% έως 100%, ενώ στον ισχύοντα νόμο οριζόταν η πώληση ποσοστού κάτω από το 49%.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει μικρή συμμετοχή στα ΕΛ.ΠΕ., δηλαδή δεν θα πουλήσει όλο το μερίδιο του 35,48%.

Την ίδια ώρα, μένει να προσδιοριστεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔEH, που περιλαμβάνει τα δίκτυα.

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/item/22285-ntomino-idiotikopoiiseon-gia-dimosies-epixeiriseis?fbclid=IwAR03hafdBUcUMhUl2xtLwVFYk2a92Se3KEoBZZ4DNlYliXSka8WuhyROyag

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ