Οι γερμανοί τουρίστες επιμένουν ακόμη στην Τουρκία

0
1

Άδεια ξενοδοχεία και παραλίες; Ίσως πέρυσι. Παρά τις διάφορες κρίσεις πολλοί Γερμανοί επιλέγουν και πάλι ως προορισμό την Τουρκία. Η χώρα απέχει ωστόσο πολύ από μια χρονιά ρεκόρ.

Απόπειρα πραξικοπήματος, τρομοκρατικός κίνδυνος και ένταση σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. Ποιος Γερμανός επιλέγει πλέον την Τουρκία για διακοπές; Περισσότεροι από όσοι νομίζουμε. Τα στοιχεία που παρουσίασε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την περασμένη άνοιξη εκπλήσσουν. Τον Απρίλιο του 2017 επισκέφθηκαν την Τουρκία, για πρώτη φορά, περισσότεροι επισκέπτες από το 2015.

Ακόμα και σήμερα, οι περισσότεροι τουρίστες στην Τουρκία προέρχονται από τη Γερμανία. Όπως δηλώνει ο Τόρστεν Σέφερ από τον Σύνδεσμο Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (DRV) «είναι κυρίως οικογένειες εκείνες που περνούν τις all inclusive διακοπές τους στην τουρκική πλευρά του Αιγαίου ή στα νότια τουρκικά παράλια. Τα τελευταία χρόνια έγιναν στην Τουρκία σημαντικές επενδύσεις στην κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με σκοπό να καλυφθεί η ζήτηση για τέτοιου είδους διακοπές. Παράλληλα βελτιώθηκε η τουριστική υποδομή, αλλά και το οδικό δίκτυο».

Χρονιά κρίσης το 2016

Δέκα γερμανοί τουρίστες έχασαν στις αρχές του 2016 τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση στην Κων/ποληΔέκα γερμανοί τουρίστες έχασαν στις αρχές του 2016 τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση στην Κων/πολη

Ο τουρισμός ανήκει στους σημαντικότερους πυλώνες της τουρκικής οικονομίας, μιας και συμβάλλει με περίπου 13% στο ΑΕΠ. Μέχρι το 2016 ήταν μια σταθερή και αξιόπιστη πηγή εσόδων. Πέρυσι όμως, στις αρχές του έτους με τα τρομοκρατικά χτυπήματα -στα οποία έχασαν τη ζωή τους και γερμανοί τουρίστες- και στη συνέχεια το καλοκαίρι με την απόπειρα πραξικοπήματος, ο τουρισμός της χώρας κλονίστηκε. Τα έσοδα μειώθηκαν μέχρι και 40%. Περίπου 4 εκατομμύρια Γερμανοί πέρασαν το 2016 τις διακοπές τους στην Τουρκία. Μόλις μια χρονιά πριν, το 2015, οι γερμανοί τουρίστες έφθαναν τα 6 εκατομμύρια.

Ανάκαμψη με όπλο τις ανταγωνιστικές τιμές

Παρελθόν από φέτος οι άδειες ξαπλώστες στις παραλίες Παρελθόν από φέτος οι άδειες ξαπλώστες στις παραλίες

Φέτος όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη του τουρισμού στην Τουρκία. Ήδη κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέστειλε την βραχύβια απαγόρευση για την πτήση ρωσικών τσάρτερ στην Τουρκία με αποτέλεσμα των πενταπλασιασμό των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία την άνοιξη.

Με το ξεκίνημα των φετινών καλοκαιρινών διακοπών σε πολλά γερμανικά κρατίδια οι Γερμανοί άρχισαν και πάλι να επισκέπτονται μαζικά την Τουρκία. Κατά την εκτίμηση του Τόρστεν Σέφερ σε πολλές περιπτώσεις κυρίως εκείνοι που αποφασίζουν τελευταία στιγμή τον τουριστικό τους προορισμό επιλέγουν φέτος την Τουρκία.

Ένας βασικός λόγος για την επιλογή αυτή είναι σίγουρα και οι ανταγωνιστικές τιμές. Όμως ο γερμανός ειδικός αποφεύγει επιμελώς την λέξη ντάμπινγκ και προτιμά να μιλά για εξαιρετική σχέση τιμής και απόδοσης, αλλά και για πολύ ελκυστικές προσφορές από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

   ΠΗΓΗ:Deutsche Welle /Ντάνιελ Χάινριχ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ