Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για πιθανή πρόωρη εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα των εκλογών

0
7

Ακόμη και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών περιλαμβάνει στην ανάλυση της η Morgan Stanley επισημαίνοντας ότι, σ’ αυτή την περίπτωση θα εκλεγεί με διαφορά το κεντρο-δεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζει πολιτικές του κύριου ρεύματος.

Σε έκθεση της με τίτλο «κλείδι» η ψήφος εμπιστοσύνης, ο αναλυτής κ. Jοao Almeida θυμίζει ότι, οι ΑΝΕΛ, το μικρότερο κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα αποσύρει την υποστήριξη της προς την κυβέρνηση. Η τελευταία είπε ότι θα καλέσει για ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως.

«Είναι πιθανό πως η κυβέρνηση θα περάσει αυτό το εμπόδιο», σημειώνει ο αναλυτής. «Αλλά, αν μια τέτοια ψήφος χαθεί, η Ελλάδα μπορεί να πηγαίνει για πρόωρες εκλογές με τις δημοσκοπήσεις να σημειώνουν την πιθανότητα εκλογής των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων», προσθέτει.

Η Morgan Stanley υπενθυμίζει ότι ο Σύριζα, το κόμμα του πρωθυπουργού Τσίπρα δεν διαθέτει την πλειοψηφία που απαιτεί 151 Βουλευτές. Eίναι αβέβαιο εάν η κυβέρνηση είναι ικανή να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και μια εναλλακτική πλειοψηφία που θα κρατήσει την κυβέρνηση στην εξουσία είναι μια πιθανότητα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν μια τέτοια ψήφος χαθεί, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές αυξάνοντας τα ρίσκα της υλοποίησης της πολιτικής βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, η διακύμανση της αγοράς θα είναι υψηλή σε μια στιγμή που η Ελλάδα στοχεύει να επιστρέψει στις αγορές – αν και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη δεδομένου του υψηλού κεφαλαιακού αποθέματος.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στο γεγονός των πρόωρων εκλογών; Μια πιθανή πρόωρη εκλογική διαδικασία μπορεί να ειδωθεί από τις αγορές σαν ένα νέο risk event (οι γενικές βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, ούτως ή άλλως).

Εν πάσει περιπτώσει, οι τελευταίες εκλογικές δημοσκοπήσεις δεν σημειώνουν την πιθανότητα να κερδίσουν κόμματα που δεν ανήκουν στο κύριο ρεύμα της πολιτικής. «Μάλλον, υποδεικνύουν ότι, έχουμε νέες εκλογές σύντομα, η κεντρο- δεξιά Νέα Δημοκρατία που στηρίζει τις πολιτικές κύριου ρεύματος, θα μπορούσε να κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

Δεδομένου των επίμονων ανησυχιών για την βιωσιμότητα του χρέους και του υψηλού αποθέματος των κόκκινων δανείων, της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής σύνεσης και μιας ατζέντας αλλαγών,τα ανωτέρω θα είναι «κλειδιά» για την Ελλάδα», όπως πιστεύουμε, τονίζει η Morgan Stanley. «Η οικονομία έχει δείξει σημάδια μιας ανάκαμψης που γεννιέται, αλλά είναι κρίσιμο για τους επενδυτές, εάν αυτή η τάση είναι διατηρήσιμη», καταλήγει.

Από το newsroom του economico.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ