Οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν ιστορικά υψηλότερο ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο

0
4
Φωτογραφία δείχνει ένα πλοίο που περιμένει να φορτώσει αυτοκίνητα φτιαγμένα στην Κίνα για εξαγωγή σε ένα αγκυροβόλιο του λιμανιού Λιανγιουνγκάνγκ στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας, 7 Σεπτεμβρίου 2020. (Φωτογραφία / Xinhua)

Οι εξαγωγές της Κίνας έχουν συνέλθει από τα δεινά της πανδημίας COVID-19 και σημείωσαν ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, χάρη σε μια σειρά κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Οι εξαγωγές αγαθών της χώρας αυξήθηκαν κατά 7,5% έναντι του περασμένου έτους και έφτασαν στα 8,88 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,12 τρισεκατομμύρια ευρώ) το τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας σε ένα ιστορικό τριμηνιαίο υψηλό σημείο, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 10,2% και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 4,3% μετρημένες σε γιουάν, όπως δήλωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας, την Τρίτη.

Οι τριμηνιαίες αξίες τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών της Κίνας σημείωσαν ιστορικά υψηλότερο ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, Λι Κουίγουεν.

Κατά τα περασμένα τρία τρίμηνα, το εξωτερικό εμπόριο αγαθών της Κίνας ανήλθε σε 23,12 τρισεκατομμύρια γιουάν, με αύξηση 0,7% έναντι της ίδιας περιόδου του περασμένου έτους, αντιστρέφοντας τις μειώσεις που αναφέρθηκαν τα δύο πρώτα τρίμηνα όταν το εξωτερικό εμπόριο της χώρας μειώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η ανάκαμψη φέτος ήρθε παρά την άνοδο του προστατευτισμού και της μονομερούς δράσης εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας, επισήμανε ο Λι, προσθέτοντας ότι η εμπορική δομή της χώρας βελτιώθηκε επίσης κατά την ίδια περίοδο.

Οι καταναλωτές περπατούν πέρα από την περιοχή εισαγόμενων προϊόντων ενός σούπερ μάρκετ στη Σαγκάη, ανατολική Κίνα, 14 Ιουλίου 2020. (φωτογραφία / Xinhua)

Οι καταναλωτές περπατούν πέρα από την περιοχή εισαγόμενων προϊόντων ενός σούπερ μάρκετ στη Σαγκάη, ανατολική Κίνα, 14 Ιουλίου 2020. (φωτογραφία / Xinhua)

Τόνισε ότι το γενικό εμπόριο, που περιλαμβάνει μεγαλύτερες αλυσίδες παραγωγής και αντικατοπτρίζει καλύτερα την παραγωγική δύναμη της χώρας, σημείωσε άνοδο 2,1% κατά τους περασμένους εννέα μήνες, λαμβάνοντας μεγαλύτερο μέρος του συνολικού εμπορίου αγαθών.

Οι ιδιωτικές εταιρείες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αύξησης του εμπορίου, με τις εξαγωγές να αναπτύσσονται κατά 10,2% τα περασμένα τρία τρίμηνα.

Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές της χώρας συνέβαλαν περισσότερο στο εμπόριο χάρη στα μέτρα του περαιτέρω ανοίγματος, με το εξωτερικό εμπόριο στις κεντρικές και δυτικές περιοχές να αυξάνεται κατά 8,3% σε ετήσια βάση κατά τα περασμένα τρία τρίμηνα.

Η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας παρέμεινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας τους περασμένους εννέα μήνες, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το εμπόριο με χώρες κατά μήκος της Ζώνης και Δρόμου αυξήθηκε κατά 1,5%, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.

Η Κίνα έχει αναπτύξει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν τον εξορθολογισμό των διαδικασιών στα τελωνεία και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων του COVID-19 στο εξωτερικό εμπόριο.

Ο χρόνος εκτελωνισμού μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διοίκησης.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει πάρει και κίνητρα για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλες μορφές καινοτόμου εμπορίου για να υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξή του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καθώς η Κίνα εφαρμόζει περαιτέρω πολιτικές υπέρ του εμπορίου και προωθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, η χώρα είναι πιθανό να δει ανοδική δυναμική στην οικονομία και στο εξωτερικό εμπόριο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ