«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας” και «χαιρέτα μου τον πλάτανο”…

0
18

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας» υπογραμμίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισημαίνει ακόμα ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

Από τέτοιου είδους «χαιρετισμούς» έχουμε χορτάσει . Τα ακούμε εδώ και δεκαετίες αλλά την επιβεβαίωση των «χαιρετισμών» ακόμη την αναμένουμε…

«Κυβερνητικές πηγές»  πανηγυρίζουν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφθασε στο σημείο να μιλά «για μία ακόμη τεράστια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μια τεράστια επιτυχία της χώρας – και της Κυβέρνησης, προφανώς – η οποία συνιστά μία ουσιαστική πρακτική και ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Σε μερικά ερωτήματα θα ήταν καλό να απαντήσει ο κ.Οικονόμου προς επιβεβαίωση της δήλωσης του:

•Ποια είναι η τόσο μεγάλη διαφορά με τη συμφωνία που υπάρχει από το 1990;

•Επειδή γνωρίζει και ο ίδιος ότι είναι η ίδια, αν μπορεί να μας πει που ακριβώς εμπόδισε την Τουρκία να δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα; Στα Ίμια;

•Τέλος, τι τελικά πήρε η Ελλάδα για να δικαιολογεί τις υπερφίαλες δηλώσεις;

Να υπενθυμίσουμε τα σταθερά «όχι» που έχουμε εισπράξει σε αιτήματα για ουσιαστική συνδρομή στον τομέα της Άμυνας;

Τι λένε οι «κυβερνητικές πηγές»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν, υποστηρίζουν οι «κυβερνητικές πηγές», αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες «θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί».

«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσινγκτον για τον τρίτο γύρο», επισημαίνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σε άλλο σημείο της επιστολής, ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει τα εξής: «Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει επίσης ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, καθώς υπογραμμίζει ότι «oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

 

militaire.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ