Οι καταγγελίες και οι παραιτήσεις στην ΕΡΤ έφεραν πολιτική θύελλα -Τι συμβαίνει στο Ραδιομέγαρο

0
8

«Πέτρα που κύλησε…» και σταματημό δεν έχει, θυμίζει η κατάσταση στην ΕΡΤ, με νέα καθημερινά ιλαρο-τραγικά, επεισόδια, με την μια παραίτηση πάνω στην άλλη, βολές και αλληλοκατηγορίες διορισμένων στελεχών, αλλά και ενδοΣΥΡΙΖΑικές κόντρες, καταγγελίες για «παραδιοίκηση» που έχει στηθεί από τον υπουργό κ. Νίκο Παππά σε συνεργασία με τους κομματικούς συνδικαλιστές του Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

Και αυτά τα «προοδευτικά», την ώρα που (φυσιολογικά…) θα πρέπει ν’ αναμένεται εισαγγελική παρέμβαση στην ΕΡΤ, ύστερα από επώνυμες και δημόσιες (αλληλο)κατηγορίες δημοσιογράφων-παραγωγών της για τις αμοιβές (και κυρίως: τον «μαύρο» τρόπο!) που δίνονται σε κατηγορία στελεχών, για τα οποία διατυπώθηκαν υποψίες για προνομιακές σχέσεις με τον  αρμόδιο υπουργό, τον κ. Νίκο Παππά…

Η χθεσινή αιφνίδια παραίτηση του κ. Βασίλη Ταλαμάγκα, γενικού διευθυντού ενημέρωσης της ΕΡΤ, καθώς επίσης και της προέδρου της ΕΡΤ-3 κ. Κατερίνας Σαρικάκη (η οποία, πάντως, διαμένει… μονίμως στην Βιέννη, εδώ και ένα χρόνο που ανέλαβε την θέση!), ανέδειξε σε… άνθρωπο για όλες τις δουλειές, τον 80χρονο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Βασίλη Κωστόπουλο, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά και τα καθήκοντα των δυο παραιτηθέντων!

Ο… κοτσονάτος κ. Σύμβουλος

Και να σημειωθεί ότι ο… υπερδραστήριος κ. διευθύνων σύμβουλος, μόλις πρόσφατα ανέλαβε και τα καθήκοντα του … γενικού διευθυντή Δημόσιας Ραδιοφωνίας, μετά την δημόσια και σκληρή αντιπαράθεση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του και επικεφαλής της δημόσιας ραδιοφωνίας, κ. Γιώργου Θαλασσινού!

Ο κ. Θαλασσινός είχε κατηγορήσει τον κ. Κωστόπουλο για «παράτυπες διαδικασίες, αποκλεισμό ικανών στελεχών, απουσία λογοδοσίας και κυρίως έλλειψη στρατηγικού οράματος για την δημόσια τηλεόραση…». Ο κ. Θαλασσινός, είχε καταγγείλει συγκεκριμένα ότι «η ΕΡΤ, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, παραδίδεται στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των διοικούντων. Μια ΕΡΤ που οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά».

Επερώτηση ΝΔ στη Βουλή: «Κάνατε την ΕΡΤ ΣΥΡΙΖΑ- Channel»!

Οι απανωτές, σχεδόν καθημερινές, εξελίξεις στην ΕΡΤ, με κορυφαία τη δημόσια και πολύ σκληρή ενδοΣΥΡΙΖΑική αντιπαράθεση του Νίκου Φίλη με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παππά, οδήγησαν την ΝΔ να καταθέσει χθες στην Βουλή επίκαιρη επερώτηση την οποία υπογράφουν 27 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Με αυτήν, η ΝΔ ζητά να χυθεί φως στις επίσημες καταγγελίες για την διοίκηση και την λειτουργία της ΕΡΤ, «καταγγελίες  οι οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Τηλεόρασης και επιβεβαιώνουν όσα υποψιάζονται όλοι όσοι εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εκπομπές της και ιδίως τις “ενημερωτικές”. Οι καταγγελίες αφορούν εκμετάλλευση της δημόσιας τηλεόρασης για ιδιοτελή και συντεχνιακά συμφέροντα, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση από διάφορα εγκάθετα στελέχη της κυβέρνησης, η οποία την χρησιμοποιεί απροκάλυπτα ως όχημα για την άσκηση προπαγάνδας…».

Κάθε μήνα και… χειρότερα

Των χθεσινών εξελίξεων, είχαν… προηγηθεί οι  καταγγελίες Θαλασσινού, η εξωφρενική «τοποθέτηση» του δημοσιογράφου κ. Καψώχα ότι η παρουσία και η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΕΡΤ «ήταν σαν να άκουγε θεωρητικό του φασισμού!», οι δημόσιες καταγγελίες του δημοσιογράφου κ. Αλαφογιώργου για αδιαφάνεια στις δαπάνες για τις εκτός ΕΡΤ παραγωγές (με το «κόλπο» των μικτών παραγωγών, μέσω των οποίων πληρώνονται «μαύρα» κάποιο παραγωγοί και δημοσιογράφοι…), καλώντας παράλληλα το πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων «να επιληφθεί των δαπανών εκτός ΕΡΤ και να ελέγξει το δημόσιο χρήμα…». Εισαγγελική παρέμβαση δεν έχει υπάρξει ακόμη, ο κ. Αλαφογιώργος, όμως, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό της ΕΡΤ… Αυτά, τον Σεπτέμβριο.

Πριν μόλις πέντε ημέρες, στις 5 Οκτωβρίου, και ενώ το κλίμα σε ραδιομέγαρο και κυβέρνηση είχε πάρει φωτιά από τις καταγγελίες Νίκου Φίλη για «ύπαρξη παραδιοίκησης στην ΕΡΤ, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων που κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική…» και την επιθετική απάντηση Παππά ότι « ο Φίλης δεν γνωρίζει τα πράγματα…» και πως «η κριτική του είναι… ταυτόσημη μ’ εκείνη  του Μητσοτάκη…», έσκασε μια ακόμη βόμβα:

Ανοιχτή επιστολή-κόλαφος

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον κ. Παππά,  ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος της ΕΡΤ κ. Κρίμπαλης εγκαλεί τη διοίκηση της διότι λειτουργεί «σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή» και έχει ως βασικό δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Στόχος της, υποστηρίζει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, είναι «η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος».

Η απάντηση Καλφαγιάννη της ΠΟΣΠΕΡΤ

Με μια οργισμένη ανακοίνωση αντέδρασε η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο πρόεδρός της Π. Καλφαγιάννης στις καταγγελίες που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας για την ΕΡΤ.

Στο στόχαστρο του κ. Καλφαγιάννη βρέθηκαν τόσο ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Σπύρος Κρίμπαλης που κατήγγειλε προ ημερών παραδιοίκηση και «σημεία και τέρατα» στη δημόσια τηλεόραση, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Για να καταλήξει η ΠΟΣΠΕΡΤ: «Όταν οι εχθροί του συνδικαλισμού, λασπολογούν και επιτίθενται στην ΠΟΣΠΕΡΤ με τέτοια χαρακτηριστικά ,περιεχόμενο και ποιότητα, τότε ένα πράγμα αποδεικνύεται, ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ και το προεδρείο της είναι στο σωστό συνδικαλιστικό δρόμο που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενου και τη θωράκιση της ΕΡΤ από κάθε «πολιτικό», «σουπιά» , «καρχαρία» ή «προβοκάτορα»».

Ποια συνέχεια έπεται;

Οι  ξαφνικές χθεσινές παραιτήσεις, πέρα κι’ άσχετα από τους πραγματικούς σκοπούς αυτών που τις υπέβαλλαν και το τυχόν παρασκήνιο που υποκρύπτουν, είναι σαφές ότι θα πυροδοτήσουν και νέες απρόβλεπτες εξελίξεις στην πολύπαθη ΕΡΤ. Η κυβέρνηση, θα θελήσει να εξασφαλίσει τον απολυταρχικό έλεγχο που ασκεί (εξ ου και η τηλεθέαση των «δημόσιων»- κρατικών καναλιών κυμαίνεται περί το 1,5- 2%…) μέσω διορισμού και νέων απολύτως ελεγχόμενων ημετέρων, (έρχονται και εκλογές…) και ασφυκτικότερης εποπτείας της ενημέρωσης, Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην επερώτησή τους, οι 27 βουλευτές της ζητούν να μάθουν πως είναι δυνατόν από την μία ο κ. Παππάς να εγκρίνει την απόσπαση τακτικού προσωπικού της ΕΡΤ, ως «υπεράριθμο», σε άλλους φορείς του δημοσίου, κι’ από την άλλη να… εξαγγέλλει νέες προσλήψεις για τις ανάγκες της εταιρείας.

 iefimerida.gr 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ