Οι πρόωρες εκλογές και ο κ. Γεραπετρίτης

0
6
© Vladek | Dreamstime.com

Η χθεσινή παρέμβαση του στενότατου συνεργάτη του πρωθυπουργού, υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και η κατηγορηματική τοποθέτησή του ενάντια στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει, για πολλούς λόγους, ξεχωριστή σημασία. Αυτό εύκολα γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστούμε τη συγκυρία στην οποία γίνεται.

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση «ζυγίζει» το θέμα των πρόωρων εκλογών από τότε που αντιλήφθηκε ότι ο χειρισμός, από μέρους της, του ζητήματος της πανδημίας επιδρούσε θετικά στην κοινή γνώμη.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε σχετικές εισηγήσεις από συνεργάτες του και συζητούσε το θέμα μολονότι ο ίδιος, πριν από ένα μήνα, στην εφημερίδα «Καθημερινή», έλεγε πως διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση και «δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές». Τότε ήταν πολύ νωρίς.

Είναι, τέλος, αλήθεια ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών το διέψευδε συνεχώς και ο εκπρόσωπος κ. Πέτσας. Αλλά η μοίρα των κυβερνητικών εκπροσώπων είναι να μην τους πιστεύει κανείς. Ειδικά όταν πρόκειται για διαψεύσεις.

Μέχρι χθες, πάντως, κανείς δεν απέκλειε την πρόωρη προσφυγής στις κάλπες. Ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε ορισμένοι δημοσιογράφοι, ούτε κυρίως στελέχη της Ν.Δ. και κάποιοι υπουργοί. Τι ήταν επομένως αυτό που έκανε τον κ. Γεραπετρίτη να αναλάβει την ευθύνη και να στραφεί κατά των πρόωρων εκλογών με επιχειρηματολογία, μάλιστα, που μόνο από την αντιπολίτευση ακούγαμε ώς τώρα;

Κάποιοι θεωρούν ότι ο υπουργός ενήργησε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δημοσιοποίησε την προσωπική άποψή του. Οπως και να είναι, ο διχασμός στην κυβέρνηση πάνω στο επίμαχο αυτό ζήτημα ήταν γνωστός και έγινε σαφέστερος με όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας. Η σπουδή του να βγει και να μιλήσει μία αιτία έχει.

Προχθές, πηγές από το Μαξίμου διέψευδαν κατηγορηματικά έναν πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν είπαν λέξη για το σενάριο των πρόωρων εκλογών με αποτέλεσμα να το αναζωπυρώσουν έντονα.

Αυτό δεν συνέφερε καθόλου την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τους χαλούσε την εικόνα την οποία ανέλαβε να διορθώσει ο κ. Γεραπετρίτης. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Θα έχουμε πρόωρες εκλογές; «Η προσωπική μου άποψη είναι κατατεθειμένη, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο πρωθυπουργός», είπε ο υπουργός.

Καταλάβαμε…

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ