Ο Αυστριακός καγκελάριος και οι όροι του για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

0
3
sputniknews.gr

Ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, ο καγκελάριος της Αυστρίας αποκάλυψε σε εφημερίδα τους όρους του.

Τους όρους ώστε να δώσει τη συγκατάθεσή του για το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και το οποίο αποτελεί πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πρόκειται να λάβει αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης στο τέλος της εβδομάδας, ο Αυστριακός καγκελάριος φαίνεται πως βρήκε ευκαιρία μέσω της συνέντευξής του να προϊδεάσει για τις θέσεις και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του ευρωπαϊκού θεσμού.

Ενίσχυση στους σωστούς τομείς και επιστροφή μέρους των οικονομικών ενισχύσεων

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Κουρτς «αφού θα πάρουμε στα χέρια μας πάρα πολλά κρατικά χρήματα, θα πρέπει τουλάχιστον αυτά να κατευθυνθούν στους σωστούς τομείς», οι οποίοι, σύμφωνα με την άποψή του, είναι η έρευνα και η εξέλιξη των ψηφιακών υποδομών.

Σύμφωνα με τον συντηρητικό ηγέτη της Αυστρίας, οι επενδύσεις σε τεχνολογικές αλλαγές είναι απαραίτητες «για την καλύτερη προστασία του κλίματος», ενώ, όπως υπογράμμισε, η κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου θα πρέπει να συνοδεύεται από προώθηση μεταρρυθμίσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η μείωση της γραφειοκρατίας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ώστε, όπως είπε, «τα χρήματα να μη χρησιμοποιηθούν μόνο για να καλύψουν τις τρύπες των προϋπολογισμών».

Ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε επίσης τον όρο οι χώρες που θα δεχθούν οικονομική ενίσχυση να επιστρέψουν τουλάχιστον μέρος της ενίσχυσης αργότερα, αν και, όπως υπογράμμισε, οι επιχορηγήσεις δεν θα πρέπει να είναι «υπέρμετρα υψηλές».

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, είναι αντίθετες  στη χορήγηση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ή ενισχύσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Μάλιστα, θέτουν ως όρο για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε κάποια χώρα, να υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης

Το Σχέδιο Ανάκαμψης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 500 θα χορηγηθούν ως ενισχύσεις και επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 θα δοθούν ως δάνεια.

Ο Αυστριακός καγκελάριος από την πλευρά του, την Πέμπτη, μίλησε στην αυστριακή Βουλή και δήλωσε πως πρέπει να συζητηθεί το Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε, πρέπει να υπάρξει περισσότερη συζήτηση για το αναπτυξιακό ταμείο, επειδή, όπως σημείωσε, υπάρχουν «μεγάλες διαφορές απόψεων» σχετικά με το πώς θα πρέπει να δοθεί η βοήθεια, αλλά και ποια θα είναι τα κριτήρια για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ