Ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι αυξάνονται τα ψυχολογικά δεινά από την πανδημία

0
3
Αντόνιο Γκουτέρες AP Photo/Kamran Jebreili

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις ανάγκες ψυχικής υγείας που προκύπτουν από την πανδημία του νέου κορονοϊού, προειδοποιώντας ότι τα ψυχολογικά δεινά αυξάνονται.

Σε μήνυμά του μέσω βίντεο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε ότι «έπειτα από δεκαετίες παραμέλησης και υποεπενδύσεων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η πανδημία του Covid-19 πλήττει τώρα οικογένειες και κοινότητες με επιπλέον ψυχικό στρες».

Ο κ. Γκουτέρες επισήμανε «τη θλίψη για την απώλεια αγαπημένων προσώπων, το σοκ για την απώλεια θέσεων εργασίας, την απομόνωση και τους περιορισμούς στην κίνηση, τη δύσκολη οικογενειακή δυναμική και την αβεβαιότητα και τον φόβο για το μέλλον».

Ο Γκουτέρες είπε ακόμα ότι όσοι κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζονται βοήθεια είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι ηλικιωμένοι, οι έφηβοι, οι νέοι, εκείνοι με προϋπάρχουσες συνθήκες ψυχικής υγείας και εκείνοι που έχουν παγιδευτεί σε συγκρούσεις και κρίσεις.

«Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας αποτελούν ουσιαστικό μέρος όλων των κυβερνητικών χειρισμών κατά του Covid-19», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επεκταθούν και να χρηματοδοτηθούν πλήρως».

Στην ενημέρωση του ΟΗΕ τονίστηκε επίσης ότι «η ψυχική υγεία και η ευημερία ολόκληρων κοινωνιών έχουν επηρεαστεί σοβαρά από αυτήν την κρίση και αποτελούν προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως».

«Η συχνή παραπληροφόρηση, οι φήμες για τον ιό και η βαθιά αβεβαιότητα για το μέλλον είναι κοινές πηγές θλίψης», τονίστηκε στην ενημέρωση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ