Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας άρχισε να δυσκολεύεται να βρει τις λέξεις και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου Λίγες ώρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γερμανού πρέσβη στη Κίνα

0
48

Tι συμβαίνει ξαφνικά με την υγεία των Γερμανών πολιτικών;

Λίγες 24ωρα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γερμανού Πρέσβη στη Κίνα Jan Hecker ο οποίος διατέλεσε επί πολλά έτη σύμβουλος επί διεθνών θεμάτων της Καγκελαρίου Μέρκελ και ο άνθρωπος που στην ουσία κατέστρωσε το γερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ένας άλλος πολιτικός και συγκεκριμένα ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Peter Altmaier διακομίσθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου στις 9 το βράδι της Δευτέρας μεταδίδει η εφημερίδα BILD.

Ο κ. Αλτμάιερ, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομίας σε κεντρικό ξενοδοχείο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαμαρτυρήθηκε ήδη πριν από την συνάντηση για αδιαθεσία, ενώ δυσκολευόταν να βρει τα λόγια του. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας του παραμένει άγνωστη.

O τρόπος που δημοσιοποιήθηκε ο αιφνίδιος θάνατος του Γερμανού πρέσβη στη Κίνα Jan Hecker χωρίς να αναφέρονται ούτε τα αίτια του θανάτου αλλά ούτε και ο ακριβής χρόνος του θανάτου ήρθε να δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά.
Ο 54χρονος διπλωμάτης είχε μετακομίσει στη Κίνα με την οικογένειά του αρχές Αυγούστου.

Η σύζυγός του μάλιστα εργάζονταν μαζί του στη Πρεσβεία. Το ενδιαφέρον στη περίπτωση του Jan Hecker είναι ότι υπήρξε πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, υπήρξε το πρόσωπο που ανέλαβε να διαχειριστεί το προσφυγικό στη Γερμανία και γενικότερα ήταν ένας διπλωμάτης με εξαιρετικές ικανότητες. Η δε τοποθέτησή του ως πρέσβη στη Κίνα δεν ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς για έναν τόσο έμπειρο διπλωμάτη.

Η οικογένεια του Jan Hecker χρειάστηκε να παραμείνει σε καραντίνα όταν έφθασε στη Κίνα χωρίς να διευκρινίζεται εάν ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους είχαν εμβολιαστεί.

Ο 54χρονος διπλωμάτης είχε παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά του στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας στις 24 Αυγούστου, ενώ τα αίτια του θανάτου δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

«Πενθώ για τον χαμό ενός πολύτιμου συνεργάτη, συμβούλου για χρόνια, βαθιά ανθρώπινου και εξαιρετικού επαγγελματία», ανέφερε η Μέρκελ, η οποία τόνισε πως σοκαρίστηκε από την είδηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Στην κινεζική πρωτεύουσα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάκ Γουενμπίν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

«Είμαστε συγκλονισμένοι για τον ξαφνικό θάνατο του πρέσβη Χέκερ, ο οποίος εργαζόταν ενεργά για την προώθηση των σχέσεων Κίνας – Γερμανίας. Η Κίνα θα παράσχει βοήθεια στην οικογένεια του Χέκερ και στην πρεσβεία», πρόσθεσε

Ο Χέκερ είχε εμφανισθεί «χαρούμενος και σε καλή κατάσταση» όταν φιλοξένησε μια εκδήλωση για τον Γερμανό καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις στο σπίτι του στο Πεκίνο την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ένας εκ των καλεσμένων.

Οι σημαίες της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν μεσίστιες στην πρεσβεία της χώρας στο Πεκίνο.

“Όχι διπλωμάτης, αλλά ειδικός στα προσφυγικά θέματα” τιτλοφορείται σχετικό ρεπορτάζ της εποχής στην εφημερίδα Die Welt για τον διορισμό του νομικού Jan Hecker στη θέση συμβούλου της Καγκελαρίου Μέρκελ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Όπως ανέφερε η Welt, ο Jan Hecker πρωτοβρέθηκε στην Καγκελαρία το φθινόπωρο του 2015 προκειμένου να αντιμετωπίσει το χάος που είχε προκύψει με την προσφυγική κρίση την εποχή των ανοιχτών συνόρων.
Ως διευθυντής του νεοϊδρυθέντος επιτελείου για την προσφυγική πολιτική ο Jan Hecker με μία μικρή ομάδα υπαλλήλων, νομικών και αξιωματούχων οργάνωσε την κατανομή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.
Και πέτυχε: ήδη τον χειμώνα 2015-2016 κανείς αιτών άσυλο στη Γερμανία δεν χρειάστηκε πια να πεινάει ή να κρυώνει.
   

Στον στενότερο κύκλο της Merkel ο Jan Hecker εισήλθε την άνοιξη του 2016.
Την ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το πώς προχωρούσε η δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων (hot spots).
Κυρίως όμως προετοίμασε για την Καγκελάριο την προσφυγική συμφωνία με τον Erdogan.
Η, κατά τα άλλα αντιδημοφιλής στην κοινή γνώμη, προσφυγική συμφωνία είναι για την Merkel το μοντέλο της προσφυγικής πολιτικής των επόμενων ετών. Τέτοιες συμφωνίες πρόκειται να υπάρξουν μελλοντικά και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Το ότι ο Jan Hecker θα έχει στη εξής στη διάθεσή του ολόκληρο το Τμήμα ΙΙ της Καγκελαρίας, δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα η Καγκελάριος”.
Για “κάτι πολύ περισσότερο από μία εσωτερική μετακίνηση” κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Και σημειώνει ότι η Merkel εξέπληξε με την απόφασή της ακόμη και την ίδια την Καγκελαρία.
Πρώτον, γιατί υπολογιζόταν ότι θα προχωρούσε στην αντικατάσταση του προηγούμενου συμβούλου της Ηeusgen, μετά τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.
Πιθανότατα όμως εκτίμησε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο.
Επιπλέον, ο Hecker θεωρείτο καταλληλότερος υποψήφιος για το Τμήμα Ι, το αποκαλούμενο Κεντρικό Τμήμα, που ασχολείται με θέματα εσωτερικής πολιτικής και νομοθεσίας, και του οποίου ο διευθυντής οδεύει προς τη συνταξιοδότηση.
Την ιδιότητα του Διευθυντή του Επιτελείου συντονισμού της προσφυγικής πολιτικής ο Jan Hecker πρόκειται “κατ’ αρχάς” να τη διατηρήσει.
Για τον μελλοντικό Γερμανό ΥπΕξ, όποιος κι αν αναλάβει, απ’ όποιο κόμμα, η εξέλιξη αυτή στην Καγκελαρία θα αποτελέσει μια ευκαιρία, καθότι δε θα υπάρχει πια ένας “δεύτερος ΥπΕξ” στην Καγκελαρία, ακόμη κι αν η Καγκελάριος παρακολουθεί στην ουσία εδώ και καιρό και η ίδια τα διεθνή θέματα.
Σε ρεπορτάζ στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Der Tagesspiegel παρουσιάζεται το πορτρέτο του Jan Hecker.
Ο Fried επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα στελέχη που θέλει κοντά της η Καγκελάριος πρέπει να είναι διατεθειμένα να “βάζουν στην άκρη” τον εγωισμό τους.
Την ενδιαφέρουν τα προσόντα, η αποτελεσματικότητα και η ακούραστη δραστηριοποίηση.
Προ παντός εκτιμά στελέχη όπως τον Ηeusgen, τον Jens Weidmann, πρώην σύμβουλο για οικονομικές υποθέσεις και σημερινό επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τον διάδοχό του Lars- Hendrik Röller ή τον ειδικό σε θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων Uwe Corsepsius για το ταλέντο τους να δρουν χωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε δημοσιογράφους, οι ανωτέρω κύριοι μιλούν χαμηλόφωνα.
Ένα τέτοιο στέλεχος ήταν και ο Hecker.
Και ταίριαζε απόλυτα στα γούστα της Merkel.
Ο Til Knipper στην εφημερίδα Tagesspiegel είχε γράψει με αφορμή τα τότε καθήκοντα του Jan Hecker : Ο Hecker έχει όλες τις ιδιότητες που χρειάζεται ένας σύμβουλος της Merkel: να μένει στο παρασκήνιο και να μην τον ενδιαφέρει η προβολή.

kourdistoportocali.com 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ