Ο Κ.Πουλάς στο pronews.gr για τα φάρμακα κατά του Covid-19: Οι σωτήριες & φθηνές λύσεις που μελετούν Έλληνες επιστήμονες

0
473

 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς, μίλησε στο pronews.gr για τις έρευνες που κάνει η ομάδα του πάνω σε φαρμακευτικές, απλές, αγωγές κατά του κορωνοϊού.

Την ώρα που όλος ο κόσμος γυρίζει γύρω από τα εμβόλια, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει πλέον και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς «για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», αλλά και κυρώσεις προς τους ανεμβολίαστους, παρατηρούμε πως υπάρχουν και άλλες λύσεις, λύσεις που για κάποιο λόγο η «κυβέρνηση των λοιμωξιολόγων» αγνοεί.

Ήδη γνωρίζουμε για τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία όμως έχουν χαρακτηριστεί ως «ακριβά» από τους Έλληνες «ειδικούς» και τα οποία χορηγούνται με ενδοφλέβεια έγχυση σε νοσοκομείο.

Παρόλα αυτά υπάρχουν απλές και φθηνές λύσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριες στη μάχη με την πανδημία και πάνω σε αυτές έκανε έρευνα η ομάδα του Κωνσταντίνου Πουλά. 

Στην αρχή της συζήτησής μας μιλήσαμε για την βαρενικλίνη και τους νικοτινικούς αγωνιστές: «Αυτό που προέκυψε λίγες μέρες πριν είναι ότι μια εταιρεία στις ΗΠΑ, η Oyster Point Farma, ανακοίνωσε πως προκαταρκτικά πειράματα σε πιθήκους δείχνουν ότι οι νικοτινικοί αγωνιστές, όπως η βαρενικλίνη, μπορούν να αναστείλουν την λοίμωξη από κορωνοϊό και άρα την προτείνουν για αντί covid θεραπεία. Η δραστική ουσία χοηγείται ως ρινικό spray», είπε ο Κ. Πουλάς.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν πως με τη βοήθεια τέτοιων σκευασμάτων θα περάσουμε τη νόσο ηπιότερα, γιατί η βαριά νόσο βασίζεται στην προσβολή του χολινεργικού συστήματος».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη θεραπεία με υπέρτονο διάλυμα, το γνωστό μας αλατόνερο: «Το αλατόνερο είναι πολύ αποτελεσματικό στο να απομακρύνει τον ιό ρινικά και να προλαμβάνει την επέκταση της λοίμωξης, τη μετάδοση και τη βαριά νόσο».

Ο συνδυασμός της έγκαιρης χορήγησης αυτών των δύο θεραπειών ίσως να είναι η βέλτιστη θεραπεία.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών είπε: «Σε πειράματα σε κύτταρα φαίνεται ότι οι χολινεργικοί αγωνιστές (νικοτίνη, βαρενικλίνη κλπ) είναι αποτελεσματικοί στο να εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα ενώ πειράματα σε πιθήκους δείχνουν ότι σε τρεις  μέρες αναστέλλουν την επέκταση του ιού. Αλλά το ενδιαφέρον για την ερευνητική μας ομάδα είναι πως με αυτή τη μελέτη η φαρμακευτική εταιρεία επιβεβαιώνει όλες τις μελέτες που έχουμε πραγματοποιήσει εδώ και έναν χρόνο. Από την άλλη πλευρά, επειδή εμείς προνοητικά έχουμε κατοχυρώσει αυτές τις θεραπείες με σχετικές πατέντες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ενδιαφέρον μας να είναι ζωηρό γιατί πλέον έχουμε και οικονομικό ενδιαφέρον». 

Για το πότε θα βγει στην αγορά η θεραπεία με τους χολινεργικούς αγωνιστές: «Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα έχουν έτοιμο σχετικό σκεύασμα τον Οκτώβριο για το οποίο θα συνεχίσουν την έρευνα ώστε έγκαιρα να αδειοδοτηθεί από τον FDA. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Και σκεπτόμενος κανείς επαγωγικά μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι χολινεργικοί αγωνιστές έχουν τα ίδια αποτελέσματα εφόσον τους χορηγήσουμε ρινικά». 

«Το υπέρτονο διάλυμα μειώνει κατά 25% το ιικό φορτίο σε μόλις 6 ώρες»

«Η ομάδα μας έχει μελέτες που δείχνουν ότι υποχωρεί το ιικό φορτίο κατά 25% και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε 6 ώρες μετά από χρήση ρινικού υπέρτονου διαλύματος (αλατόνερο). Εμείς συνεχίζουμε την έρευνά μας ώστε να μηδενίσουμε το ιικό φορτίο. Θα το καταφέρουμε, όσο και αν μας καθυστερούν και δημιουργούν εμπόδια στην έρευνά μας», πρόσθεσε αναφερόμενος στο υπέρτονο διάλυμα.

Πως γίνεται η θεραπεία με το υπέρτονο διάλυμα: «Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα υπέρτονο διάλυμα (διάλυμα αλατιού) τόσο προληπτικά όσο και αφού νοσήσει. Καλό είναι να το χρησιμοποιούμε μετά από κάθε επαφή ή συγχρωτισμό, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να το εφαρμόζουμε σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός σε τεστ PCR. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι σωτήριο».

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, θα μπορούσαμε να είχαμε παρόμοια αποτελέσματα με το απλό θαλασσόνερο; «Θα έχουμε παρόμοια αποτελέσματα και με απλό θαλασσόνερο. Έχει συγκέντρωση χλωριούχου νατρίου 3%, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό για να απομακρύνει από την ρινική κοιλότητα τους ιούς που έχουν προσκολληθεί».  

Έχουμε δει τόσες καμπάνιες για τον κορωνοϊό, για τα εμβόλια, γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα για τις πλύσεις: «Νομίζω ο ΕΟΔΥ προτείνει αυτές τις πλύσεις, δεν είμαι σίγουρος, εάν δεν το κάνει θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το σκεφτεί. Οι απλές λύσεις δεν υιοθετούνται εύκολα, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά για να αλλάξεις την πεπατημένη. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν ποικίλα συμφέροντα στην υπόθεση κορωνοϊός, αλλά εμείς κοιτάμε την έρευνά μας», προσθέτοντας πως «αναφερόμαστε σε ένα φθηνό και απλό φάρμακο, δεν είναι τόσο ακριβό όσο τα μονοκλωνικά. Ο καθένας μπορεί να το κάνει σπίτι του και να βοηθηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα μας μίλησε και για την θεραπεία με την ιμικουιμόδη, αλλά και την κωλυσιεργία που υπάρχει ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες:

«Έχω καταθέσει αίτημα για επέκταση των μελετών μας για το υπέρτονο διάλυμα εδώ και 1,5 μήνα. Αναμένω τις αποφάσεις της επιτροπής του Πανεπιστημίου μας. Δεν είναι βέβαια δυνατόν ποτέ να σκεφτώ να παρακάμψω τις αρχές. Μετά τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής εταιρείας από τις ΗΠΑ θα αιτηθώ και μια ακόμα μελέτη που θα αφορά τη συνδυαστική χορήγηση υπέρτονου διαλύματος με ρινικό σπρέυ νικοτίνης».

Ενώ πρόσθεσε πως «κωλυσιεργία βλέπουμε και σε μια ακόμα ερευνητική μας ιδέα που έχουμε προβάλει και δημοσιεύσει, την ιμικουιμόδη. Εδώ και ενάμιση χρόνο δημοσιεύουμε και προσπαθούμε να κάνουμε κινητοποιήσουμε κλινικές COVID για κλινική έρευνα, αλλά και εκεί προσκρούουμε στις απορρίψεις και την αδιαφορία. Αλλά πιστεύω πως με πολύ κόπο και προσπάθεια θα μας δώσουν τις απαιτούμενες άδειες. Είναι λυπηρό ιδέες που ξεκινούν από το ελληνικό Πανεπιστήμιο να μην ενθαρρύνονται αλλά αντίθετα να συναντούν εμπόδια».

Για το πως χορηγείται η ιμικουιμόδη είπε: «Η ιμικουιμόδη χορηγείται ως υπόθετο. Είναι δραστική ουσία που προτείνουμε να χορηγείται νωρίς μετά την προσβολή από τον κορωνοϊό ώστε να  αποτραπεί η επέκταση της λοίμωξης. Τα αποτελέσματα σε ιούς παρόμοιους με τον κορωνοϊό ήταν πολύ καλά, οπότε πιστεύουμε πολύ σε αυτή τη θεραπεία. Είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στις μελέτες».

Τέλος αναφέρθηκε σε «συμφέροντα», αλλά και στην αντίληψη που υπάρχει στην Ελλάδα: «Διστάζουμε να πιστέψουμε ότι στην Ελλάδα γίνεται έρευνα που έχει διεθνή απήχηση και περιμένουμε τους άλλους να μας προσφέρουν τις λύσεις. Εμείς θα αλλάξουμε αυτή την αντίληψη». 

«Άλλο το μέγεθος, άλλη η κλίμακα των συμφερόντων που βρίσκονται εκεί και άλλο κάτι τόσο απλό όπως αυτά που περιγράψαμε», είπε αναφορικά με την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκαν τα εμβόλια και την κωλυσιεργία που υπάρχει ώστε να εγκριθούν θεραπείες κατά του κορωνοϊού.

pronews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ