«Ο πατέρας μου ήταν σίγουρος γι’ αυτά που υπηρετούσε»

0
50
Ο Παύλος Δελλαπόρτας, ο εισαγγελέας της έδρας τo 1966, ήταν, όπως και ο Χρήστος Σαρτζετάκης, από τους θαρραλέους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Στο σπίτι του Π. Δελλαπόρτα, στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη το 1963, τα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος και η Κατερίνα, έζησαν όλη την ένταση της εποχής. «Είδατε πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή;» λέει η διευθύντρια σήμερα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. «Ακόμη κι αν έζησες, νέος και έμμεσα ένα τέτοιο γεγονός, και μετά από χρόνια το έχεις μπροστά σου για να συντηρήσεις τα ίχνη του, σε συγκλονίζει».

Το 1966 στη δίκη που έγινε, ο πατέρας της, εισαγγελέας της έδρας, με τον ανακριτή τότε Χρ. Σαρτζετάκη δέχθηκαν έντονες πιέσεις για να κλείσει χωρίς έρευνα και γρήγορα η υπόθεση Γρ. Λαμπράκη. Εκείνη η περίοδος είναι πιο έντονα χαραγμένη στη μνήμη της. «Τον θυμάμαι να ασχολείται με τη δικογραφία, όπως επίσης τις επισκέψεις του Χρ. Σαρτζετάκη για να συζητήσουν την εξέλιξη της ανάκρισης».

o-pateras-moy-itan-sigoyros-gi-ayta-poy-ypiretoyse0
Ενα μήνα πριν από τη δολοφονία του, ο ειρηνιστής βουλευτής της ΕΔΑ συμμετείχε στην απαγορευμένη πορεία ειρήνης στον Μαραθώνα.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης (πρωτοδίκης τότε) και συγγραφέας του βιβλίου «Αναμνήσεις και εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή», έχει υπογραμμίσει πως ο Δελλαπόρτας αγόρευε δύο μέρες. «Ολη του η αγόρευση είναι ένας ύμνος στη δημοκρατία», έχει πει χαρακτηριστικά.

«Ο πατέρας δεν έφευγε από την αίθουσα του δικαστηρίου και μιλούσε με όλους. Ακόμη και οι κατηγορούμενοι πήγαιναν στην έδρα να του μιλήσουν. Δεν προκαλούσε φόβο ούτε κρατούσε αποστάσεις γιατί ήταν σίγουρος γι’ αυτά που υπηρετούσε. Θυμάμαι ακόμη ότι είχε δει τον Λαμπράκη. Πήγε με τον καθηγητή της Ιατροδικαστικής Νικόλαο Καβαζαράκη, ο οποίος είχε γνωματεύσει ότι ο βουλευτής χτυπήθηκε όρθιος. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το ΒΧΜ ανέλαβε τη συντήρηση των ρούχων που φορούσε εκείνη το βράδυ ο δολοφονηθείς, είναι διπλή συγκίνηση. Οσο για τη συντήρηση των ρούχων δεν είναι εύκολη. Πρέπει να κρατήσουμε τα σημάδια της Ιστορίας, όπως αποτυπώθηκαν πάνω στα ρούχα. Τα κοψίματα στη φανέλα και το σκίσιμο στο παντελόνι είναι η ιστορική στιγμή, ενώ ο σκόρος πάνω τους, το σημάδι του χρόνου. Για κάθε στάδιο της συντήρησης προηγείται έρευνα. Ακόμη και οι κλωστές που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση έχουν σημασία. Οταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, τα τεκμήρια θα παραδοθούν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και στον γιο του Γρ. Λαμπράκη για να εκτεθούν».

kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ