Ο πατέρας του Ασάνζ προτρέπει την Αυστραλία να το φέρει σπίτι

0
6

Ο πατέρας του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας να παρέμβουν μετά τη σύλληψη του γιού του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Μιλώντας στην Herald Sun της Κυριακής ο Τζον Σίπτον, πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζπροέτρεψε το υπουργείο Εξωτερικών (DFAT) να φέρει τον γιο του σπίτι καθώς ο αυστραλιανός βρίσκεται αντιμέτωπος με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για διαρροή εμπιστευτικών κυβερνητικών εγγράφων.

«Το DFAT και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον πρέπει με έναν λεπτό τρόπο να κάνουν κάτι. Μπορεί να λυθεί απλά προς ικανοποίηση όλων. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις σε μία συνάντηση μεταξύ ενός γερουσιαστή και αξιωματούχου του DFAT για την έκδοση του Τζούλιαν στην Αυστραλία» ανέφερε.

Ο Σίπτον αποκάλυψε το σοκ που υπέστη βλέποντας την κατάσταση του γιου του καθώς οδηγούνταν με τη βία έξω από την πρεσβεία.

«Τον είδα, ο τρόπος που τον έσυραν κάτω στα σκαλιά οι αστυνομικοί, δεν φαινόταν καλά. Είμαι 74 ετών και δείχνω καλύτερα από εκείνον που είναι 47. Τέτοιο σοκ. Επί μήνες ζει σαν φυλακισμένος υψίστης ασφαλείας, δεν μπορεί ούτε στην τουαλέτα να πάει. Υπήρχαν κάμερες που παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση» πρόσθεσε.

Η συνέντευξή του έρχεται δύο ημέρες μετά την επιβεβαίωση του Μόρισον ότι ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ δεν θα τύχει «ειδικής μεταχείρισης» μετά τη σύλληψή του και την επικείμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

«Όταν οι Αυστραλοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νόμο, αντιμετωπίζουν το δικαστικό σύστημα των χωρών (σ.σ. στις οποίες βρίσκονται), δεν έχει σημασία πιο συγκεκριμένο αδίκημα υποτίθεται ότι έχουν κάνει. Έτσι δουλεύει το σύστημα. Ο κ. Ασάνζ θα λάβει την ίδια στήριξη που θα είχε οποιοσδήποτε Αυστραλός… δεν θα έχει ειδική μεταχείριση» δήλωσε ο Μόρισον στο ABC.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου στις 11 Απριλίου στην πρεσβεία του Εκουαδόρ όπου παρέμενε για περίπου επτά χρόνια. Η σύλληψη έγινε μετά την άρση του ασύλου του από τον πρόεδρο του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, που ισχυρίστηκε ότι ο Ασάνζ είχε επανειλημμένα παραβιάσει διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες της καθημερινότητας στις διπλωματικές εγκαταστάσεις.

 

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ