Ο Πούτιν “αγκαλιάζει” την Κίνα> Για πρώτη φορά κοινή στρατιωτική περιπολία σε διεθνή ύδατα κινεζικών και Ρωσικών πλοίων Μία ομάδα δέκα πλοίων έπλευσαν στο Στενό Tsugaru που χωρίζει το κύριο νησί της Ιαπωνίας [ΕΙΚΟΝΕΣ[

0
20

Μία νέα -ανησυχητική για τη Δύση- στρατιωτική συμμαχία που ξεκίνησε να χτίζεται από τον Οκτώβριο φαίνεται πως προχωρά πλέον με γοργούς ρυθμούς καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή τους περιπολία στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Μόσχα και το Πεκίνο, που διοργάνωσαν ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας νωρίτερα στο μήνα, είναι ολοφάνερο πλέον ότι έχουν καλλιεργήσει στενότερους στρατιωτικούς και διπλωματικούς δεσμούς σε μια μακρά περίοδο που οι σχέσεις τους με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί.

Στις περιπολίες, που έγιναν υπό το στενό έλεγχο των Ιαπώνων, συμμετείχε μία ομάδα δέκα πλοίων από την Κίνα και τη Ρωσία, έπλευσαν στο Στενό Tsugaru που χωρίζει το κύριο νησί της Ιαπωνίας Honshu και το βόρειο, Hokkaido. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις συνεργάζονται στα Στενά, τα οποία θεωρούνται διεθνή ύδατα. «Η ομάδα πλοίων πέρασε από το Tsugaru για πρώτη φορά ως μέρος της περιπολίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Τα καθήκοντα των περιπολιών ήταν η επίδειξη της ρωσικής και κινεζικής σημαίας, η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η κηδεμονία των υποκειμένων των θαλάσσιων οικονομικών δραστηριοτήτων των δύο χωρών».

Η είδηση έρχεται καθώς ο Vladimir Putin λίγες ημέρες αφότου παρακολούθησε ο ίδιος μία τεράστια άσκηση που διοργανώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Πάνω από 40 ρωσικά πλοία και 30 στρατιωτικά αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, με εκτοξεύσεις πυραύλων, βομβαρδισμούς και προσγειώσεις από αμφίβιες δυνάμεις.

Όλα τα τελευταία γεγονός είναι ξεκάθαρο ότι θα αυξήσουν τις εντάσεις, λίγες ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η Κίνα δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο που είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή. Ο πύραυλος είναι σε θέση να χτυπήσει σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, κάτι που οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το οπλοστάσιο του Πεκίνου ήταν πιο προηγμένο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Σε αντιστάθμιση της απειλής από την Κίνα και τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δημιούργησαν τη συμμαχία Aukus σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Πολεμικά πλοία από αυτές τις χώρες διέπλευσαν στον Κόλπο της Βεγγάλης αυτή την εβδομάδα στο δρόμο της επιστροφής του στόλου από μια ανάπτυξη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με επικεφαλής το ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών, HMS Queen Elizabeth.

kourdostoportocali.com
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ