Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ θα αποσυρθεί από το Ιράκ

0
7

Σε επιστολή προς τους Ιρακινούς στρατιωτικούς ηγέτες τη Δευτέρα, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να «απομακρυνθεί» από τη χώρα από σεβασμό για την ιρακινή κυριαρχία.

Μετά την έγκριση της απόφασης από το κοινοβούλιο του Ιράκ που ζητούσε οι αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα, οι διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων ανακοίνωσαν ότι καταρτίζουν προπαρασκευαστικά σχέδια για την αναχώρησή τους.

​«Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αναχώρησή μας», λέει η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Ιράκ και όπως ζήτησε το ιρακινό κοινοβούλιο και ο πρωθυπουργός, η CJTF-OIR θα επαναπροσδιορίσει δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών και εβδομάδες για να προετοιμαστεί για την μετακίνησή της», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφηκε από τον αρχηγό του αμερικανικού Ναυτικού Σώματος Γουίλιαμ Η. Σίλι III.

«Για να γίνει αυτή η αποστολή, οι δυνάμεις του συνασπισμού καλούνται να λάβουν ορισμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η έξοδος από το Ιράκ θα διεξαχθεί με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο», συνεχίζει η επιστολή.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα υπάρξει αύξηση των μετακινήσεων με ελικόπτερα μέσα και γύρω από τη Διεθνή Ζώνη (IZ) της Βαγδάτης, που θα περιλαμβάνει τα ελικόπτερα συνοδείας CH-47, UH-60 και AH-64, όπως και μέτρα για την ελαχιστοποίηση και τον μετριασμό της ταραχής στο κοινό».

«Καθώς αρχίζουμε να εφαρμόζουμε αυτήν την επόμενη φάση των επιχειρήσεων, θέλω να επαναλάβω την αξία της φιλίας και της εταιρικής σχέσης μας. Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αναχώρησή μας».

Η απόφαση των βουλευτών έρχεται έπειτα από την δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου στο Διεθνή Αερολιμένα της Βαγδάτης, από την οποία πέθανε επίσης και ο ηγέτης των λαϊκών δυνάμεων κινητοποίησης του Ιράκ, Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις.

Οι δύο διοικητές βοήθησαν να ηγηθούν της μάχης κατά του ISIS στον ιρακινό εμφύλιο πόλεμο του 2014-17.

Αντιφατικές δηλώσεις από Τραμπ και Πομπέο

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που αποδοκίμαζαν την ιδέα της αποχώρησης από το Ιράκ, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται εγκατεστημένες εκεί από την εισβολή τον Μάρτιο του 2003.

«Έχουμε μια εξαιρετικά ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Η οικοδόμησή της κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν φύγουμε από εκεί εκτός αν μας πληρώσουν», δήλωσε ο Τραμπ.

«Θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις όπως ποτέ δεν έχουν δει και θα κάνουν τις κυρώσεις του Ιράν να φανούν κάπως πιο ήπιες».

​«Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώην πρωθυπουργός», δήλωσε ο Πομπέο στο Fox News την Κυριακή, μιλώντας για τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Άντιλ Αμπντούλ-Μαχντί ενώ επεσήμανε επίσης «Είμαστε βέβαιοι ότι ο ιρακινός λαός θέλει τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να είναι εκεί».

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ