Ο Τσακαλώτος πιστεύει ότι θα γυρίσει το “εκλογικό παιχνίδι” και επιτίθεται σε Στουρνάρα και Ντομπρόφσκις

0
2

Βέβαιος ότι θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι δεν βλέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για το πλεόνασμα κι αυτό θα περιοριστεί στο 2,9% του ΑΕΠ.Ο υπουργός άσκησε δριμεία κριτική, λέγοντας πως «ο κ. Στουρνάρας, εάν κερδίσει η Ν.Δ. θα πει ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα και θα έρθουν επενδύσεις». Επισήμανε δε πως «είναι σαφές το μήνυμα που δίνει ο κ. Στουρνάρας, όπως και ο κ. Καμίνης», υποστηρίζοντας πως «είναι κρίμα για τον κ. Καμίνη, καθώς είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και πρέπει να μπορεί να καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται» τόνισε μιλώντας στο Contra Channel.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως πιστεύει απολύτως ότι «γυρίζει το εκλογικό παιχνίδι», διότι τώρα είναι άλλο το πολιτικό διακύβευμα. Όπως είπε, «υπάρχουν δύο διαφορετικά προγράμματα για την Ελλάδα. Τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ τι θα κάνουν σε αυτές τις εκλογές. Στον καπιταλισμό που οραματίζονται ο κ. Μητσοτάκης και το ΔΝΤ, πάντα τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά» είπε. Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι εάν η Ν.Δ. σχηματίσει κυβέρνηση, θα κάνει φοροαπαλλαγές για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι για την τετραετία 2020-2023 κι ο λαός πρέπει να ξέρει τι θέλει να έχει στο τέλος: φοροελαφρύνσεις για τους λίγους ή ένα κοινωνικό κράτος με μειώσεις φόρων και εισφορών. Επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ για τη μείωση κατά μία μονάδα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προσθέτοντας πως «εάν νικήσουμε, θα το δεχθούν οι πιστωτές, γιατί εμείς έχουμε κερδίσει ήδη την αξιοπιστία μας, σε αντίθεση με τη Ν.Δ.».

Επεσήμανε επίσης ότι «εμείς δεν θα ανταλλάξουμε τη μείωση του πλεονάσματος με σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα». Ως παράδειγμα έφερε ότι με την αναλογία 1:1 για το Δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), φέτος θα υπάρξουν 19.000 προσλήψεις. Ενώ με την αναλογία 1:5 που ενστερνίζεται η Ν.Δ, όπως είπε, οι προσλήψεις περιορίζονται σε 1.500 άτομα κι έχει ήδη ανακοινωθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξ αυτών οι 1.200 θα είναι αστυνομικοί κι απομένουν μόνο 300 θέσεις για Υγεία, Παιδεία κ.ά. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισορροπημένο κι ενισχύει τα μεσαία στρώματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις και τις δηλώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λέγοντας ότι «με τον κ. Μητσοτάκη θα έρθουν επενδύσεις, γιατί δεν θα υπάρχει κανένα δικαίωμα του εργαζόμενου, ούτε έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας». Ειδικά για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το Ελληνικό, ανέφερε «δείτε τη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι και θα καταλάβετε γιατί κάναμε τέσσερα χρόνια. Δεν υπήρχε καν χωροθέτηση σε εκείνη τη σύμβαση» ανέφερε.

Σχετικά με τις «διαρροές» από τις Βρυξέλλες, αλλά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, (τόσο για την αναίρεση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως και για τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στο Ζάππειο), ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι πολλές φορές υπάρχουν τέτοιες «διαρροές», αλλά ο κόσμος έχει πλέον μάθει. «Ο κ. Ντομπρόφσκις είναι στο ΕΛΚ και είχαμε ευρωεκλογές. Είναι στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύει στη λιτότητα» ανέφερε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Βέμπερ δεν θα εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν.

Σε ερώτηση εάν φοβάται τι θα αντιμετωπίσει στο προσεχές Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός είπε ότι «μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει περάσει τα μύρια όσα. Είχαμε απέναντι τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ, θα φοβηθώ τώρα που έχουμε πετύχει τόσα και μας στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες;» διερωτήθηκε.

Τέλος, για το θέμα με τις μετατάξεις που προέκυψε την τελευταία ημέρα των εργασιών της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «κάναμε αυτοκριτική, κάποιοι το πήραν επάνω τους και έτσι έπρεπε. Ήταν όλα σωστά; Δεν ήταν όλα σωστά». Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης, δύο ημέρες πριν φύγει από την κυβέρνηση το 2015, άλλαξε όλους τους γενικούς διευθυντές, χωρίς να λάβει υπόψη του τη βαθμολόγηση. «Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από το πελατειακό κράτος. Είναι στην κουλτούρα μας. Αλλά εμείς κάναμε πραγματικές αλλαγές στο Δημόσιο, που δεν τις ξέρει ο κόσμος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Από το newsroom του economico.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ