Ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας διαψεύδει ότι το Ριάντ θέλει να καταστρέψει την αγορά πετρελαιοειδών

0
9
sputniknews.gr

Θέση για την αγορά πετρελαιοειδών και δη των σχιστολιθικών ορυκτών πήρε το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, διαψεύδοντας φήμες που ήθελαν το Ριάντ να καταστρέψει την εν λόγω αγορά.

Το ότι το Ριάντ θέλει να βυθίσει τις τιμές πετρελαίου για να καταστρέψει την αγορά σχιστολιθικών ορυκτών διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ίδιος επισήμανε, μάλιστα, πως το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πρότεινε περικοπές παραγωγής και ήθελε να επιτύχει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε, την Παρασκευή (03/04), επικαλούμενο τον ΥΠΕΞ, Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, το εξής:

«Ο υπουργός Εξωτερικών λέει ότι το σχόλιο το οποίο αποδόθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, από ένα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι ένας από τους λόγους για την πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι η απόσυρση του Βασιλείου από τη συμφωνία του OPEC+ και η επιθυμία του να απαλλαγεί από παραγωγούς πετρελαίου σχιστόλιθου είναι αναληθές».

Ακόμα, το σαουδαραβικό ΥΠΕΞ ανέφερε:

«Η Αυτού Μεγαλειότητα [Βασιλιάς Σαλμάν] επιβεβαίωσε ότι η θέση του Βασιλείου σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο είναι γνωστή: είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας».
Η Σαουδική Αραβία επιχείρησε μειώσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου και να επιτυχία ισορροπία στην αγορά «που είναι προς το συμφέρον των παραγωγών σχιστόλιθου σε αντίθεση με την ανακοίνωση που έγινε από τη Ρωσία και την επιθυμία να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές για να επηρεάσει την παραγωγή πετρελαιοειδών» όπως επισημαίνει το Ριάντ.

Ο υπουργός κάλεσε, επίσης, τη Ρωσία και τα άλλα μέρη στη συμφωνίας του OPEC+ να πραγματοποιήσουν επειγόντως συνάντηση για την επίτευξη νέας προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά.

Στις αρχές Μαρτίου, τα μέλη της συμφωνίας του OPEC+ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για πρόσθετες περικοπές ή για επέκταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου τον περασμένο Απρίλιο.

Μετά την κατάρρευση της πρωτοβουλίας του OPEC+, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 30% και άρχισε να προσφέρει το ακατέργαστο πετρέλαιο σε κατώτατες τιμές για να διοχετεύσει τις αγορές που κατέχουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί εξαγωγείς αργού πετρελαίου.

 

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ