Παρέμβαση State Department προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις – Erdogan: Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο

0
7
Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ υποστήριξε ο κ.Δένδιας – Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδη
(upd3) Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ζητά το State Department από την Τουρκία μετά την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην περιοχή της Αμμοχώστου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην Κύπρο.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, όχι μόνο απάντησε άμεσα στις προτροπές του State Department αλλά διεμήνυσε πως θα ολοκληρώσει ό,τι έχει αρχίσει σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Ο Erdogan σε νέες του δηλώσεις συντηρεί την ελληνοτουρκική κόντρα λίγες ημέρες από όταν η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε το πάγωμα των εργασιών του Oruc Reis.
Σήμερα (30/7/2020), ο Erdogan αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να εκτοξεύσει νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Θα συνεχίσουμε έως το τέλος τη δουλειά που έχουμε αρχίσει στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ώστε να προστατέψουμε τα δικαιώματα μας.
Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί»» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Παρέμβαση State Department

Είχε προηγηθεί μια ακόμα παρέμβαση του State Department προς την Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ ένα ακόμα προκλητικό βήμα που κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου.
Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται ότι το Barbaros έδωσε λίγο μετά τις 06:00 σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου το πρωί στίγμα κοντά στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

Δένδιας: Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ

Τη θέση ότι το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει.
Ως παράδειγμα ο κ.Δένδιας, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, ανέφερε την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ.Δένδιας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Τουρκία για την έναρξη διαλόγου, τονίζοντας ότι μόνα θέματα συζήτησης είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
«Η Ελλάδα δεν επιδιώκει νίκες, αλλά επικράτηση τρόπου συμπεριφοράς.
Αυτής της συμπεριφοράς που επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι έχουν συμφωνήσει σε έναρξη του διαλόγου, αυτού που διεκόπη το 2016.
Η Ελλάδα δεν έχει άλλες διαφωνίες πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία.
Αυτά είναι τα δύο θέματα που θα συζητήσει με την Τουρκία.
Και αν δεν συμφωνήσουμε, θα πάμε στη Χάγη.
Η Τουρκία θα επιθυμούσε να εμφανίσει διαφορές με την Ελλάδα, οι οποίες είναι ανύπαρκτες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συζητήσουμε όλα αυτά που ‘βλέπει’ η Τουρκία» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Δένδιας.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν με την Τουρκία, που όμως δεν αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτό της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού που κατασκευάζει η Τουρκία, για τον οποίο θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.
Αναφορικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, ξεκαθάρισε πως «πρέπει να υπάρξει διακανονισμός μεταξύ των χωρών».
«Δεν γίνεται μονομερώς.
Μια φανταστική συμφωνία, όπως αυτή της Τουρκίας με τη Λιβύη, δηλώνει απλώς πρόθεση» τόνισε ο κ.Δένδιας, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές.
«Στην Ελλάδα λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο σκέψης, δεν είμαστε μια χώρα που δημιουργούμε εντάσεις.
Αυτό που λέμε στην Τουρκία είναι ότι η επικοινωνία με όρους δικαίου είναι ο τρόπος διάλογου» είπε ο ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση υπό όρους παραβατικότητας ή απειλών».

Νέα αλλαγή στάσης από την Τουρκία – Απέπλευσε το Barbaros, με συνοδεία πολεμικών πλοίων και κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ

Χθες τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος αναχώρησε από το λιμάνι των Όλμων (Tasucu)  με συνοδεία μια τουρκική κορβέτα, σε μία κίνηση της Άγκυρας που αναμένεται να αυξήσει εκ νέου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν στις 28 Ιουλίου 2020 η κατάσταση φάνηκε να αποκλιμακώνεται.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, με βάση το στίγμα του, φαίνεται να έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα προκειμένου, στη συνέχεια, να προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες.
Η τουρκική Navtex από το σταθμό της Αττάλειας τέθηκε σε ισχύ από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι η τουρκική Νavtex αφορά θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Δεσμεύει δε περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ ο διεθνής παράγοντας παίζει σε διπλό ταμπλό.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση των αμερικανών με ευαίσθητη περίοδο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έεφθασε Νότια της Κρήτης και συνέχισε προς την Ανατολική Μέσογειο όπου πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις μεταξύ του αμερικανικού στόλου και του τουρκικού στόλου.
Να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου 2020 όταν η Τουρκία ανακοίνωσε νέα NAVTEX για την Νότια Κύπρο – εντός της ΑΟΖ – με επίκεντρο το ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος Barbaros
Τι αναφέρει η τουρκική πλευρά.
Akdeniz Kalkanı Harekâtında görevli
Flag of Turkey
TCG KEMALREİS ile
Flag of United States
ABD EISENHOWER Uçak Gemisi Muharebe Grubu arasında 28 Temmuz 2020 tarihinde Orta ve Doğu Akdeniz’de Deniz Eğitimleri icra edildi.
#MSB #TSK

Image

Image
Όπως μετέδιδε το Bankingnews.gr, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας πως παγώνουν οι έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στα νότια του Καστελόριζου, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία στέλνει το έτερο ερευνητικό της σκάφος Barbaros στο νότιο τμήμα της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία θέλει να δείξει πως έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο πως καμία απόφαση δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν δεν ληφθούν υπόψη και τα τουρκικά συμφέροντα.
Άλλωστε η Τουρκία απέδωσε το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μια κίνηση καλής θέλησης – προφανώς προϊόν της πίεσης που άσκησε η καγκελάριος Merkel στον πρόεδρο Erdogan – προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος με την Ελλάδα.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους διάλογος θα είναι αυτός.
Είναι προφανές πως οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν πως η Άγκυρα θέλει να προσέλθει στο διάλογο επιβάλλοντας τους δικούς της όρους και τη δική της ατζέντα, η οποία εν ολίγοις αφορά μια διαπραγματεύση εφ’όλης της ύλης που περιλαμβάνει από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι τη «μοιρασιά» των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά της η Αθήνα, η οποία χαρακτήρισε ως θετική ενέργεια το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis, διαμηνύει πως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν γίνεται, ενώ έσπευσε να σημειώνει ότι οι μόνες διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις που δείχνουν και την απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία για το ποιες θα πρέπει να είναι οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ