Παραδοχή Σταϊκούρα: Ύφεση κατά -5% έως -10% στην ελληνική οικονομία το 2020, λόγω τουρισμού – Δεν είναι αρκετά τα μέτρα του Eurogroup

0
7
Ύφεση κατά 5% έως 10% στην Ελλάδα το 2020, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών
Ύφεση – σοκ στην ελληνική οικονομία προεξοφλεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναγνωρίζει -μετά από 4 αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων του- ότι τελικώς η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα είναι -5% με -10%, όπερ σημαίνει μείωση ΑΕΠ κατά 9 έως 19 δισεκ. ευρώ το 2020.

Να σημειωθεί ότι το bankingnews εδώ και εβδομάδες επιμένει ότι η ύφεση στην Ελλάδα λόγω τουρισμού και καραντίνας, θα είναι -7% με -10% σε ετήσια βάση και -18% με -20% σε τριμηνιαία βάση στο β΄ τρίμηνο, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο -12%.
Ακολουθούν τα δύο σχετικά άρθρα του bankingnews:
https://bankingnews.gr/index.php?id=491889
https://bankingnews.gr/index.php?id=493149 

Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ανέφερε πόσο σημαντικός είναι ο
 ρόλος του τουρισμού στην ελληνική οικονομία που την καθιστά πιο ευαίσθητη στην κρίση.
Όπως παραδέχθηκε, αν και η αρχική πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 ήταν καλύτερη στην Ελλάδα από ό,τι στα άλλα κράτη μέλη, πλέον εκτιμάται πως η ύφεση θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ είναι η μείωση του ΑΕΠ κατά 5%-10% το 2020.
Εξήγησε πως στο τελευταίο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε την ύφεση στην Ευρώπη από 5% έως 10% και πως «κάθε εβδομάδα επικαιροποιούνται οι προβλέψεις δυστυχώς προς το δυσμενέστερο».
«Η Ελλάδα που είχε ξεκινήσει με καλύτερη και υψηλότερη δυναμική από τις άλλες χώρες, εκτιμούσαν όλοι θα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με την Ευρώπη, θα είναι περίπου στο ύψος της ύφεσης της Ευρώπης λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής από τον τουρισμό μας», ανέφερε σχετικά.
Για τις αποφάσεις του Eurogroup παραδέχθηκε πως δεν είναι αρκετά τα 1,4 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από τα κονδύλια για την απασχόληση (αναφερόμενος στη δανειοδότηση από την Κομισιόν μέσα από το πρόγραμμα SURE).
Μάλιστα, εξήγησε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και εκκρεμεί η έγκρισή του από τη Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία η τελική του κατανομή.
Σχετικά με τη νέα διαπραγμάτευση περί χρέους με την ΕΕ είπε πως «δεν έχουμε συζητήσει θέμα χρέους με τους Θεσμούς», αλλά «ναι, σιγά σιγά χτίζεται το οπλοστάσιό μας για τη μετά την υγειονομική κρίση εποχή.
Αφορά, και τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και το χρέος».
Πρόσθεσε, επίσης, πως «με άλλους όρους» θα συνεχισθεί η συζήτηση που είχε αρχίσει πριν από την κρίση.

Επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και τον Μάϊο – Πιθανή διεύρυνση

Στα κυβερνητικά σχέδια είναι η επέκταση και τον Μάϊο του πακέτου των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία ενδεχομένως και να διευρυνθούν, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ (στις 11/4) ανέφερε ότι «ο σχεδιασμός μας είναι για μια ακόμη επανάληψη του πακέτου των μέτρων, ίσως διευρυμένων ανάλογα με τις καταστάσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, τον επόμενο μήνα».

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά και η «επιστρεπτέα προκαταβολή», μέσω της οποίας χορηγείται ρευστότητα από τον προϋπολογισμό σε επιχειρήσεις με 1- 500 εργαζόμενους.
Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες των οποίων τα εισοδήματα δεν έχουν πληγεί τ από την πανδημία του κορωνοϊού να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, τονίζοντας ότι «πρέπει να τηρήσουμε ως χώρα την κουλτούρα πληρωμών».
Σημείωσε, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένα κομμάτι φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Επιπλέον, ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου την ανακοίνωση μέσα στον Απρίλιο στοχευμένων κλαδικών πολιτικών, που θα αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην ενέργεια, στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα.
Περαιτέρω, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το βέλτιστο αποτέλεσμα για την κοινωνία και εξήγησε πως η Αθήνα έχει καταθέσει τα επιχειρήματά της και πάντα λειτουργεί με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη.
Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την ελληνική πλευρά, αφού είπε ότι δεν είναι υπέρμαχος των μονομερών λύσεων, επεσήμανε ότι και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συμφωνίες με τους θεσμούς που δεν ήταν θετικοί σε ζητήματα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ,όμως λύθηκαν χωρίς μονομερείς ενέργειες.

Οι 3 στόχοι που πέτυχε η Ελλάδα στο πρόσφατο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στους τρεις στόχους που πέτυχε η Ελλάδα και οι χώρες του νότου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως εξήγησε, το πρώτο ήταν ότι το Eurogroup κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία, κάτι που δεν ήταν δεδομένο, το δεύτερο ήταν η απόφαση για το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 540 δισ. ευρώ και το τρίτο ότι το κείμενο περιλαμβάνει σαφείς αναφορές για την μετα-κορωνοϊό εποχή για το δημοσιονομικό πολυετές πλαίσιο και πως θα κατανεμηθούν οι πόροι, καθώς και το πιο σημαντικό, για το ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο σημείο αυτό υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση και η διατύπωση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.
Όπως υπογράμμισε ο πουυργός, θέλαμε σαφή αναφορά σε κορωνο-ομόλογο και πετύχαμε να μπουν αυτές οι κρίσιμες λέξεις που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, κάτι που «θεωρώ επιτυχία».
Στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Απριλίου, όπως είπε, θα εξετάσουν το κείμενο που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα υπέβαλε και εγκρίθηκαν στην ΕΕ τρία προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, που αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ταμείο εγγυοδοσίας ύψους 2 δισ.ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόγραμμα 1 δισ.ευρώ για την επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων.
«Άρα σας είπα ήδη 4 δισ. μέτρα για Απρίλιο – Μάιο για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, δυνητικά η χώρα μας με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ μπορεί να λάβει ενίσχυση της τάξεως των 7 με 8 δις. ευρώ, αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα μέτρα.

Τί ανέφερε στις 3 Απριλίου 2020 το bankingnews:
https://bankingnews.gr/index.php?id=491889
www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ