ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ κατά Βερολίνου και ΔΝΤ για τη μη εξεύρεση «έντιμης λύσης» – Σε κλίμα απογοήτευσης και αμηχανίας η συνεδρίαση….

0
2
Το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση στην προσπάθεια για μια «καθαρή λύση στο χρέος», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην ίδια ανακοίνωση το όργανο του κόμματος αφήνει αιχμές για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς η σύμπλευση με το Βερολίνο σε μια λογική μετάθεσης στο μέλλον  των αποφάσεων για το χρέος και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνεται πως «δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης».
Επίσης, τα βέλη στρέφονται και προς το Βερολίνο από το οποίο, τονίζεται πως η κυβέρνηση αναμένει «αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης».
Με άλλα λόγια τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο υποδεικνύονται ως έχοντες αθετήσει τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ελληνική πλευρά που τήρησε τις δικές της, καταστρέφοντας έτσι τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί το «θετικό μομέντουμ» της ελληνικής οικονομίας.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.30.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τι πρώτες πληροφορίες η ηγεσία ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για τα νέα δεδομένα και τα περιθώρια λύσης που προδιαγράφονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φέρονται να εστίασαν στην ανάγκη να τηρηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα ακυρωθούν εφόσον δεν υπάρξει τελικώς η αρχικώς αναμενόμενη λύση στο χρέος.
Ωστόσο, δε φαίνεται να υπήρξαν εντάσεις ή έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των «ανησυχούντων» του κόμματος, αλλά περισσότερο κλίμα δυσαρέσκειας και αμηχανίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας έχει ως εξής:
«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε αναλυτικά για την πορεία του κυβερνητικού έργου, τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τη Συνταγματική μεταρρύθμιση,  καθώς και  την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η ΠΓ κατέληξε στα εξής:
1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι  στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας,  δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας.
3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να  προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης.
Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.
4. Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.
Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η Γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.
5. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.
Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.
6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα».
ΠΗΓΗ:topontiki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ