Περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις σε χέρια ξένων – Οι εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές έφτασαν πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ. Οι φόβοι για απώλειες γερμανικής τεχνογνωσίας εντείνονται……

0
5

Η γερμανική Ένωση Προστασίας Επενδυτών (DSW) παρατηρεί με ανησυχία την αυξανόμενη τάση ξένων επενδυτών να εξαγοράζουν γερμανικές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντάς την έργο «επιθετικών στοιχείων» και κάνοντας λόγο για «μονοπώλια» σε βάρος των εργαζομένων. Η υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας Ίλζε Άιγκνερ από την πλευρά προειδοποιεί για ένα «ανεύθυνο πόκερ ισχύος».

Ολοένα περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο ξένων επενδυτών. Μεταξύ άλλων γνωστές εταιρείες όπως η εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων και συστημάτων άμυνας KraussMaffei, η φαρμακευτική Stada και ο κατασκευαστής ρομποτικών συστημάτων Kuka, ο οποίος εξαγοράστηκε από τον κινεζικό επενδυτή Midea. Τη χρονιά πού πέρασε αγοραστές κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, ανέλαβαν τις τύχες 873 γερμανικών εταιρειών –ένας αριθμός ρεκόρ σύμφωνα με τους αριθμούς που έχει στη διάθεσή της η συμβουλευτική εταιρεία PwC. Και το τέλος αυτής της τάσης δεν διαφαίνεται, εκτιμά ο συνεργάτης της PwC Στιβ Ρόμπερτς. «Φέτος καταγράφεται δυναμικό ξεκίνημα και ενδέχεται να ξεπεράσουμε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί πέρυσι», επισημαίνει.

Ελκυστικό το «ασφαλές λιμάνι» της Γερμανίας

Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι δημοφιλείς σε ξένους επενδυτές για μια σειρά λόγων. Ένας από αυτούς είναι ότι σε καιρούς μάλλον ασθενικής ανάπτυξης η σταθερότητα της γερμανικής οικονομίας με τις υψηλής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθιστά τη χώρα έναν εξαιρετικά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε καιρούς αβεβαιότητας που προκαλούν το Brexit και η διακυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ η Γερμανία φαντάζει ως ασφαλές «λιμάνι».

Αυξημένες εξαγορές γερμανικών εταιρειών παρατηρούνται επίσης και εκ μέρους εταιρειών επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, δηλαδή επενδυτές των χρηματαγορών, οι οποίοι αγοράζουν εταιρικά μερίδια προκειμένου να τα εκποιήσουν εν συνεχεία αφού έχουν αποκομίσει κάποιο κέρδος. Σχεδόν μία στις τρεις εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων το 2016 έγινε από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών. «Οι περισσότεροι βάζουν στο στόχαστρό τους επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα, εκεί που χτυπά η οικονομική καρδιά της Γερμανίας», σημειώνει ο Ρόμπερτς.

Ένας ακόμη οικονομικός τομέας που εποφθαλμιούν ξένοι επενδυτές είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, λέει ο Φραντς-Ρόμπερτ Κλίνγκαν από την συμβουλευτική εταιρεία μάνατζμεντ Bain. Όπως εξηγεί, ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά και ως εκ τούτου αυξάνονται οι ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εκτός αυτού, όπως τονίζει ο γερμανός αναλυτής, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σχετικά σταθερή κερδοφορία ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της οικονομίας και τις πολιτικές ανακατατάξεις.

Η παγκοσμιοποίηση δεν συγκρατείται»

Ειδικά κινέζοι επενδυτές έχουν κάνει άκρως αισθητή την παρουσία τους στη Γερμανία, επενδύοντας δισεκατομμύρια για την εξαγορά επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία EY, το 2016 τα ποσά των επενδύσεων σχεδόν τριπλασιάστηκαν ενώ κινέζοι επενδυτές έχουν αποκτήσει μερίδιο σε περισσότερες από 300 εταιρείες.

Η αυξανόμενη τάση ξένων επενδυτών να εξαγοράζουν μερίδια γερμανικών εταιρειών προκαλεί ανησυχία σε κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής πολιτικής, οι οποίοι προειδοποιούν για κίνδυνο εκποίησης της γερμανικής τεχνογνωσίας.

Ο Στιβ Ρόμπερτς της PwC δεν ανησυχεί πάντως για τις αυξανόμενες ασιατικές επενδύσεις στη Γερμανία. Όπως τονίζει, «οι επενδυτές από την Κίνα αντιμετωπίζονται εδώ και καιρό με επιφύλαξη, ωστόσο έχουν αποδειχθεί σοβαροί αγοραστές». Κατά τον Φραντς-Ρόμπερτ Κλίνγκαν, απαγορεύσεις στην εξαγορά επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές πρέπει να επιβάλλονται μόνο εφόσον συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, όπως σχολιάζει, οι εξαγορές εταιρειών πέρα από τα εθνικά σύνορα είναι πολύ δύσκολο να αποτραπούν. «Η παγκοσμιοποίηση δεν συγκρατείται».

ΠΗΓΗ:DW/Αλεξάντερ Στουρμ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ