Πεσκόφ: Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ

0
2

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο τους, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι σχέσεις μας παραμένουν σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδό τους. Η κατάσταση των διμερών σχέσεων είναι πολύ κακή, καθώς και η πολυμερής κατάσταση όσον αφορά τον έλεγχο των όπλων και τη στρατηγική ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια εμφάνισης στον τηλεοπτικό σταθμό Ρωσία 1

«Η επικοινωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον παραμένει περιορισμένη και είναι ακόμη ασαφές εάν θα είναι δυνατόν να παραταθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες ελέγχου των όπλων, ιδίως καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιμένουν στη συμμετοχή της Κίνας σε μελλοντικές συμφωνίες», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Οι δύο χώρες μας έχουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια. Καμία από τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μιας χώρας που οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσκληθεί στις διαπραγματεύσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί με εμάς όσον αφορά τα αποθέματα όπλων τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η συνθήκη New START, η μόνη εναπομένουσα συμφωνία ελέγχου όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να εμπλέξουν την Κίνα σε μελλοντικές συμφωνίες ελέγχου όπλων, αν και αξιωματούχοι στο Πεκίνο δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να διαπραγματευτούν.

Εκπρόσωποι από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν συνομιλίες στα τέλη Ιουνίου για να συζητήσουν τις δυνατότητες επέκτασης της συνθήκης.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου και ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων δήλωσε για άλλη μια φορά ότι θα κληθεί η Κίνα.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ