Πλήρη απασχόληση και στέγη υπόσχονται Μέρκελ και Σιχόφερ CDU και CSU: Παρουσίαση του προεκλογικού μανιφέστου

0
4
Μέρκελ και Σιχόφερ τόνισαν ότι η απασχόληση είναι κεντρικό ζήτημα στο αίτημα για «ευημερία και ασφάλεια για όλους».

Πλήρη απασχόληση μέχρι το 2025, ανέγερση επιπλέον 1,5 εκατ. κατοικιών και περισσότερους αστυνομικούς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προεκλογικό μανιφέστο του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του αδελφού του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU).H επίτευξη πλήρους απασχόλησης έως το 2025, η οποία ορίζεται σε ποσοστό ανεργίας κάτω από το 3%, αποτελεί κεντρική προεκλογική υπόσχεση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αγγίζουν μαζί με το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας το 40% και προηγούνται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε» είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον ηγέτη του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Χορστ Σιχόφερ, στην οποία παρουσίασαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα εν όψει των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου. Το προεκλογικό πρόγραμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών φέρει τον τίτλο «Για μια Γερμανία στην οποία ζούμε καλά και ευτυχισμένα».

Η ανεργία αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ανέρχεται στο 5,5%, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο από την εποχή της γερμανικής ενοποίησης. Ανεργία στο 3% δεν έχει καταγραφεί από την εποχή του Οικονομικού Θαύματος στα μέσα του ‘70. Η πτώση της ανεργίας και η άνθηση της οικονομίας είχε βέβαια συνδυαστεί τότε με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και γενικότερα των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η σημερινή πτώση της ανεργίας στη Γερμανία οφείλεται στην αποδόμηση του γερμανικού κράτους πρόνοιας, η οποία ξεκίνησε βέβαια επί καγκελαρίας του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, στην αύξηση των προσωρινών θέσεων εργασίας γνωστών ως «mini jobs» με αμοιβές κάτω από 450 ευρώ τον μήνα και τα γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος των χωρών του ευρωπαϊκού -και όχι μόνο- Νότου.

Στις προεκλογικές υποσχέσεις των Γερμανών συντηρητικών περιλαμβάνονται ακόμη η πρόσληψη 15.000 επιπλέον αστυνομικών, η ανέγερση 1,5 εκατ. κατοικιών εντός της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και η επέκταση του γερμανικού δικτύου ευρυζωνικότητας. Η υπόσχεση για ανέγερση 1,5 εκατ. κατοικιών θεωρείται απάντηση στις πιέσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επενδύσεις στις υποδομές, οι οποίες θα συνέβαλαν στη μείωση του γερμανικού πλεονάσματος και θα βοηθούσαν τους ασθενέστερους εταίρους της Ευρωζώνης.

Εξωτερική πολιτική

Στην εξωτερική πολιτική οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για βοήθεια προς την Αφρική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος της Μέρκελ έχει απαλειφθεί η αναφορά που υπήρχε στο πρόγραμμα του 2013 και η οποία περιέγραφε τη «φιλία» με τις ΗΠΑ ως «ακρογωνιαίο λίθο» για τις γερμανικές διεθνείς σχέσεις, μιλώντας για ενίσχυση των διατλαντικών οικονομικών δεσμών μέσω της κατάργησης των εμπορικών φραγμών. Η απάλειψη της σχετικής αναφοράς προφανώς αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των σχέσεων Βερολίνου – Ουάσιγκτον. Στο προεκλογικό πρόγραμμα υπάρχει επιβεβαίωση της γερμανικής δέσμευσης στο ΝΑΤΟ, αναφέρεται ωστόσο ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της ανεξάρτητα από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αν θέλει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Η Γερμανία και η Γαλλία ως Ατμομηχανή της Ευρώπης», το οποίο κάνει λόγο για «ενδυνάμωση της φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών. Απορρίπτεται ωστόσο κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους και επισημαίνει ότι η «αλληλεγγύη» είναι δυνατή μόνο αν οι χώρες της Ε.Ε. παραμείνουν προσκολλημένες στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. «Είμαστε έτοιμοι, μαζί με τη γαλλική κυβέρνηση, να αναπτύξουμε περαιτέρω την Ευρωζώνη βήμα-βήμα, για παράδειγμα μέσω της δημιουργίας του δικού της νομισματικού ταμείου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κεφάλαιο περί γαλλογερμανικού άξονα

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr  /Μωυσής Λίτσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ