Ποιοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν «κούρεμα» μισθών 200 ευρώ από τον Ιούνιο – Χέρι σε ταμειακά διαθέσιμα και στις Δημόσιες Επενδύσεις για το SURE

0
36

Δύσκολα βάζει στην κυβέρνηση η εκ περιτροπής εργασία

Φωτιές ανάβουν στην κυβέρνηση η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση που θα οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στα 100 – 200 ευρώ το μήνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης των αποδοχών πριν από την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE αλλά στοχευμένα και σε κλάδους που πλήττονται σφόδρα από την πανδημία, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και η βιομηχανία.

Η επιδότηση μέσω της οποίας το κράτος θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους θα είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένα κριτήρια.
Η βιασύνη της κυβέρνησης αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις που εξέρχονται από την καραντίνα χρειάζονται κεφάλαια κίνησης για να προχωρήσουν με αποτέλεσμα να προχωρούν στην εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.
Έτσι για δύο εβδομάδες το μήνα δουλεύουν με το μισό προσωπικό που επιστρέφει στη δουλειά μετά το 45ήμερο της αναστολής, κάνοντας χρήση του ανώτατου ορίου που παρέχει νόμος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν το 50% των μηναίων αποδοχών τους.
Τα μηνύματα που καταφθάνουν στο οικονομικό επιτελείο προοιωνίζονται μαζική χρήση του μέτρου το επόμενο διάστημα πράγμα που θα επιτείνει το πρόβλημα για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων με κοινωνικό και πολιτικό κόστος για τη κυβέρνηση.
Την επιτάχυνση του βηματισμού για την υλοποίηση της επιδότησης των μισθών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνοντας ότι μέχρι τέλος του μήνα ή μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ακόμα και αν δεν έχουν έρθει οι σχετικοί κοινοτικοί πόροι που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα από τον Ιούλιο.
Είναι εμφανές ότι σε πρώτη φάση και μέχρι να αρχίσει η ροή χρήματος από το ευρωπαϊκό ταμείο για την απασχόληση το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και συγκεκριμένα είτε από τα ταμειακά διαθέσιμα είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το οποίο θα είναι βασικός χρηματοδότης της προσπάθειας ανάταξης της οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες.
Η επιδότηση για το κομμάτι των απωλειών από τους μισθούς των εργαζομένων θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε κλάδους που θα εμφανίζουν αισθητά μειωμένα ποσοστά τζίρου σε σχέση με αυτά που είχαν πριν από την κρίση.
Το μέτρο θα επεκταθεί σε τουρισμό και εστίαση που θεωρούνται βασικές εστίες κινδύνου για την αγορά εργασίας προκειμένου να αναχαιτισθεί έκρηξη της ανεργίας και μαζικές μειώσεις εισοδημάτων.
Ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές και το ύψος των κονδυλίων από την ΕΕ η διάρκεια της ενίσχυσης θα εκτείνεται από το τέλος του καλοκαιριού έως το τέλος του έτους. Το σχέδιο που βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης προβλέπει ότι το κράτος θα καλύπτει έως το 60% της διαφοράς του μισθού που είχε ο εργαζόμενος σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Για παράδειγμα μισθωτός με πλήρη απασχόληση που είχε μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ με την εκ περιτροπής εργασίας θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από τα υπόλοιπα 500 ευρώ το κράτος θα καλύπτει το 60% δηλαδή 300 ευρώ.
Έτσι ο συγκεκριμένος θα λαμβάνει συνολικά 800 ευρώ δηλαδή θα έχει μείωση 200 ευρώ στο μηνιαίο μισθό. Εργαζόμενος με αποδοχές 800 ευρώ, που θα μπει σε καθεστώς μερικής απασχόληση θα λαμβάνει από τον εργοδότη 400 ευρώ και άλλα 240 ευρώ από το κράτος δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 640 ευρώ και να έχει απώλεια 160 ευρώ το μήνα.
Επίσης εξετάζεται η επιβολή πλαφόν 650 ευρώ στο ποσό της επιδότησης από το κράτος για να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος.
Έτσι εργαζόμενος με αποδοχές 2.500 ευρώ, που τίθεται σε εκ περιτροπής εργασία, θα παίρνει 1.250 ευρώ από τον εργοδότη του αλλά η επιδότηση από το κράτος δεν θα είναι 750 ευρώ (60% του υπόλοιπου μισθού) αλλά 650 ευρώ, δηλαδή ο εργαζόμενος θα λαμβάνει συνολικά 1.900 ευρώ αντί 2.000 ευρώ και χάσει 600 ευρώ το μήνα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών η επιδότηση μπορεί να καλύψει έως ένα εκατομμύριο εργαζόμενους ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος και η μέση απώλεια εισοδήματος θα κυμαίνεται στα 100-200 ευρώ το μήνα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ