Ποιος Είναι Ο Σχεδιασμός Για Την Έξοδο Στις Αγορές

0
2

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 17 Ιουλίου θα ανακοινωθεί από τον ΟΔΔΗΧ, ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Φαίνεται να «κλειδώνει», εκτός απροόπτου , η ημερομηνία εξόδου στις αγορές. Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το ύψος του ποσού που θα αναζητά από τους επενδυτές η Ελλάδα να παραμένει άγνωστο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της τηρεί «σιγήν ιχθύος», ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ομόλογο είναι ήδη καλυμμένο και ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση «εξόδου» ή το αργότερο την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκε για τον λόγο αυτό στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα ζητήσει μέσω του ομολόγου νέο χρήμα αλλά και αναχρηματοδότηση (roll over) των τίτλων που λήγουν το 2019, το ύψος των οποίων είναι 4 δισ. ευρώ και από αυτά τα 2 δισ. ευρώ βρίσκονται στην εσωτερική αγορά (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία).

Ερώτημα αποτελεί αν οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά, καθώς έχουν πιάσει το «πλαφόν» αγορών ελληνικών ομολόγων που έχει επιβάλλει η ΕΚΤ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι έχουν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους περί τα 700 εκατ. ευρώ (τριετές ομόλογο Σαμαρά) οι οποίοι λήγουν τη Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό που θα εισπράξουν θα το «ρίξουν» στο νέο ομόλογο που θα εκδοθεί.

Πηγή:analitis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ