Ποιος σκότωσε τον Ρόμπερτ Κένεντι; Νέα στοιχεία και σενάρια συνωμοσίας για εμπλοκή στη CIA

0
26

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι δολοφονήθηκε στο Λος Αντζελες τα χαράματα της 6ης Ιουνίου του 1968, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του αδελφού του, Προέδρου Τζον Κένεντι. Μόλις λίγες ώρες πριν είχε κερδίσει το χρίσμα της Καλιφόρνια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώνει την επινίκια ομιλία του στο ξενοδοχείο «Ambassador» και πηγαίνει στην κουζίνα για να χαιρετήσει το προσωπικό. Εκεί ο 24χρονος Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν ανοίγει πυρ εναντίον του. Την ώρα που ο Κένεντι ξεψυχά, ο Σιρχάν συλλαμβάνεται ως ο μοναδικός δράστης. Το κίνητρό του βρίσκεται στην τσέπη του: ένα απόκομμα εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Κένεντι σκοπεύει να πουλήσει στρατιωτικά αεροπλάνα στο Ισραήλ. Στο σπίτι του εντοπίζονται σημειωματάρια με σκέψεις που τον ενοχοποιούν: «Ο Ρόμπερτ Κένεντι πρέπει να πεθάνει πριν από τις 5 Ιουνίου».

Παρ’όλα αυτά, πενήντα χρόνια μετά, ο γιος του δολοφονηθέντος, επίσης Ρόμπερτ Κένεντι, ζητά ν’ ανοίξει και πάλι η έρευνα για τη δολοφονία του πατέρα του, ενώ ο Σιρχάν Σιρχάν παραμένει στη φυλακή καταδικασμένος σε ισόβια. Ηδη από πέρσι, μετά τη συνάντησή τους στη φυλακή, είχε πειστεί ότι ο άνδρας που καταδικάστηκε «κατηγορήθηκε λανθασμένα». Σε δηλώσεις του στην «Washington Post» υποστηρίζει ότι μόλις είδε την έκθεση αυτοψίας ένιωσε ότι «δεν ήταν κάτι που θα μπορούσα να μην λάβω υπόψη μου. Αναστατώθηκα, γιατί μπορεί να καταδικάστηκε το λάθος άτομο».

Ο Σιρχάν Σιρχάν βρέθηκε ένοχος για φόνο πρώτου βαθμού και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1969. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια το 1972. Κάθε έφεση που έκανε έκτοτε απορρίφθηκε. Ακόμα και η τελευταία, που κατατέθηκε πριν από δύο χρόνια, δεν έγινε δεκτή, παρόλο που το δικαστήριο παραδέχτηκε ότι με τα χρόνια υπήρξαν νέα στοιχεία. Για παράδειγμα, ότι σημειώθηκαν 13 πυροβολισμοί, ενώ το όπλο του Σιρχάν ήταν οκτάσφαιρο.

Όλα αυτά δημιούργησαν μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας. Ισως όχι τόσο έντονες όσο εκείνες που ακολούθησαν τη δολοφονία του αδελφού του, εξίσου όμως ζωντανές με αυτές. Η πρώτη και ισχυρότερη είναι ότι υπήρχε και δεύτερος δολοφόνος. Αφορμή ήταν η μαρτυρία του ιατροδικαστή του Λος Αντζελες Τόμας Νογκούτσι, ο οποίος από την αρχή υποστήριξε ότι ο Κένεντι χτυπήθηκε από πίσω κι από πιο κοντά, άρα, σύμφωνα με τους παρόντες, ο Σιρχάν δεν θα μπορούσε να το είχε κάνει. Οι «Los Angeles Times» ασχολήθηκαν με το θέμα ήδη από το 2005. Εγραψαν ότι ο Σιρχάν βρισκόταν σε απόσταση μισού μέτρου από τον Κένεντι, ενώ ο Νογκούτσι κατέθεσε ότι ο Γερουσιαστής πυροβολήθηκε από απόσταση 5 εκατοστών.

Κάποιοι από αυτούς τον ονοματίζουν κιόλας. Πρόκειται για τον φρουρό ασφαλείας Θέιν Γιουτζίν Σίζαρ, που βρισκόταν ακριβώς πίσω από τον Κένεντι. Εχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα για να στηρίξουν αυτή τη θεωρία. Το γεγονός ότι ο Σίζαρ ήταν οπαδός του ακροδεξιού Κόμματος Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και στήριζε για Πρόεδρο τον Τζορτζ Ουάλας δεν βοήθησε και πολύ. Πολλοί μάρτυρες είδαν τον φρουρό να τραβάει πιστόλι, όπως είναι φυσικό, ωστόσο μόνο ένας τον κατηγόρησε ότι πυροβόλησε κιόλας.

Μια άλλη δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας είναι ότι ο Σιρχάν ενεργούσε υπό την επήρεια ύπνωσης. Αυτό προήλθε από το γεγονός ότι, παρά την ομολογία του, ο Σιρχάν από την αρχή υποστήριξε ότι δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Χρόνια αργότερα, οι δικηγόροι υπεράσπισής του ζήτησαν τη βοήθεια ενός ειδικού στην ύπνωση από το Χάρβαρντ. Ωστόσο, το 2016 ο εφέτης απέρριψε επίσημα και αυτή τη θεωρία.

Εάν ο Σιρχάν ήταν υπνωτισμένος, τότε μόλις του έλεγε κάποιος μια συγκεκριμένη φράση, θα έβγαζε το πιστόλι του και θα πυροβολούσε. Ποιος θα μπορούσε όμως να είναι εκείνος που θα έδινε την εντολή; Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ψάξουμε πιο μακριά από τη CIA. Το 2016 ο Ιρλανδός Σέιν Ο’ Σάλιβαν, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «RFK Must Die», δήλωσε στον «Guardian» ότι, ενώ ερευνούσε τη θεωρία της ύπνωσης, ανακάλυψε ένα νέο βίντεο, καθώς και φωτογραφίες που υποδήλωναν ότι τρεις ανώτεροι πράκτορες της CIA ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία.

Ένας από αυτούς που αναφέρει ονομαστικά είναι και ο γεννημένος στην Αθήνα Γιώργος Ιωαννίδης (1922-1990), ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του ψυχολογικού πολέμου στον μυστικό σταθμό JMWAVE της CIA που βρισκόταν μέσα στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Ο Ιωαννίδης ανακλήθηκε από τη σύνταξη το 1998 για να γίνει ο σύνδεσμος της CIA με την ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη διερεύνηση των δολοφονιών του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του… Τζον Κένεντι.

Η συγκεκριμένη θεωρία κατέπεσε από τον προοδευτικό Αμερικανό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Τάλμποτ, που δημοσίευσε τις δικές του απόψεις στο μπεστ σέλερ «Brothers: The hidden history of the Kennedy years» το 2007. Σε αυτό ο Τάλμποτ επικεντρώνει στη θεωρία του ίδιου του Μπόμπι Κένεντι, ότι πίσω από τη δολοφονία του αδελφού του ήταν η CIA και το Πεντάγωνο, και βλέπει πιθανό και η δική του δολοφονία να έγινε στο ίδιο πλαίσιο.

 

 Βάλια Καϊμάκη

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 53 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018.

neaselida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ