Πολεμικό πλοίο συνοδεύει το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ – Αναμένεται να βγουν στο Αιγαίο μετά το μεσημέρι

0
2

Πολεμικό πλοίο θα συνοδεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στον προορισμό του στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με σχετική εξαγγελία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναμένεται να βγει στο Αιγαίο λίγο μετά το μεσημέρι.

Η Άγκυρα αναβαθμίζει κατακόρυφη την κρίση με την αποστολή και του Γιαβούζ στην Α.Μεσόγειο αλλά και απαντώντας στα «στοχευμένα μέτρα» της ΕΕ με νέα προκλητική NAVTEX ανάμεσα σε Ρόδο-Καστελόριζο, ανήμερα των κρίσιμων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Την Πέμπτη, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν με κάθε λαμπρότητα την τελετή απόπλου του. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Ερντογάν στο μήνυμά του τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Το πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ για το οποίο σήμερα πραγματοποιούμε τελετή απόπλου, είναι η πιο συγκεκριμένη, η πιο ξεκάθαρη έκφραση αυτής της αποφασιστικότητας της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα σχετικό tweet αναφέρει πως καθοδόν για την Ανατολική Μεσόγειο το «Γιαβούζ» συνοδεύεται από τη φρεγάτα TCG FATİH δηλαδή «Πορθητής».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο news.gr, τα δύο σκάφη αναμένεται πως θα βγουν στο Αιγαίο λίγο μετά το μεσημέρι.

Στο άλλο σχετικό tweet, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως: «στέλνουμε το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να λάβουμε καλά νέα. Μονάδες του Ναυτικού μας ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες για να συνοδεύσουν το Γιαβούζ στο έργο του. Ήσυχες θάλασσες καλή τύχη».

Οι 28 της Ε.Ε. τόνισαν την Πέμπτη πως «η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι ας υπολογίσουμε καταρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Για αυτό, όπως τόνισε ο κ. Αποστολάκης, έχουμε πει στους Αμερικανούς και τους άλλους φίλους μας είναι ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες και πρόσθεσε πως αν θέλουν να βοηθήσουν πρέπει να το κάνουν τώρα πριν η Τουρκία πάει στο Καστελόριζο όπου εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί η Ελλάδα δεν παρενέβη όταν το τουρκικό γεωτρύπανο προσέγγισε την Κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός τόνισε πως πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλα τα όπλα της διπλωματικής οδού και μετά θα χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά. Η εκτίμησή του πάντως είναι ότι δε θα φτάσουν εκεί τα πράγματα.

Με νέα Navtex απαντά ο Ερντογάν στην ΕΕ

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΕ, η Άγκυρα δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελορίζου) για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Παρόλο, λοιπόν, που με το χθεσινό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στάλθηκε ξεκάθαρη προειδοποίηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία κινδυνεύει να υποστεί ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Άγκυρα εξέδωσε νέα, παράνομη «εξαγγελία προς ναυτιλλομένους» (NAVTEX), προκειμένου να πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελορίζου).

Η παράνομη NAVTEX, που προσπαθεί να αποκόψει τα δύο νησιά, έχει ορισθεί να υλοποιηθεί μεθαύριο 23 Ιουνίου, ανήμερα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική NAVTEX, η περιοχή που δεσμεύεται για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) βρίσκεται με στα διεθνή ύδατα, αλλά είναι εντός του FIR Αθηνών, όπου τυπικώς τέτοιο δικαίωμα έχουν μόνο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Οι Τούρκοι με την παράνομη ΝΑVTEX 707/19 δεσμεύουν την προαναφερθείσα περιοχή στις 23 Ιουνίου για άσκηση με πραγματικά πυρά επιφανείας από 02:00 μέχρι τις 04:00 (τοπική ώρα) στα διεθνή ύδατα.

ΝΑVTEX 707/19

TURNHOS N/W : 0707/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 23 JUN 19 FROM 0200Z TO 0400Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 05.00 N – 028 44.00 E
36 02.40 N – 029 20.60 E
36 04.37 N – 029 23.12 E
35 58.80 N – 029 38.05 E
35 03.00 N – 029 38.00 E
35 30.00 N – 028 10.00 E

Δείτε βίντεο και εικόνες:

 

 

pentapostagma.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ