Πολυτεχνείο: Ενενήντα τρεις συλλήψεις μετά την εισβολή της αστυνομίας – Σαρωτική επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια (Photos)

0
6

Ενενήντα τρεις συλλήψεις είναι ο απολογισμός της εισβολής της αστυνομίας στους χώρους του Πολυτεχνείου σε Πατησίων και Ζωγράφου, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr, στο σύνολο των συλληφθέντων αποδόθηκαν κατηγορίες με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα για «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών», ενώ επιπλέον κατηγορίες αποδόθηκαν στους συλληφθέντες από τον χώρο της Πρυτανείας του ΕΜΠ, στου Ζωγράφου. Στους συλληφθέντες στο «κάτω Πολυτεχνείο», επί της Πατησίων, αποδόθηκε και η κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν σταδιακά ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής, λόγω των μέτρων προστασίας για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, μέτρα πάντως που σύμφωνα με καταγγελίες δεν τηρήθηκαν κατά την κράτηση των νεαρών στη ΓΑΔΑ. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής μέλη της Ομάδας Νομικής Βοήθειας, που επισκέφθηκαν τους κρατούμενους, έκαναν λόγο για συνωστισμό 40-50 ατόμων σε χώρο δέκα τετραγωνικών μέτρων.

Της εισβολής της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο ακολούθησε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στην πλατεία Εξαρχείων, η οποία εξελίχθηκε σε διαδήλωση στους γύρω δρόμους. Στη συνέχεια αρκετοί συγκεντρωμένοι μετέβησαν έξω από τη ΓΑΔΑ, από όπου και, σύμφωνα με πληροφορίες, απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης στα Εξάρχεια, ακολούθησε σαρωτική επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή, με ελέγχους σε περαστικούς και αρκετές προσαγωγές.

Καταγγελία μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΜΠ: Μετά τις συλλήψεις οι φθορές στην Πρυτανεία

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του ΕΜΠ καταγγέλλει ότι, μετά τις συλλήψεις των ατόμων που βρίσκονταν στην Πρυτανεία του ιδρύματος, στην Πολυτεχνειούπολη, και ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν έξω από το κτήριο, «άρχισαν να ακούγονται μέσα από το κτίριο θόρυβοι (δυνατά χτυπήματα και τζάμια να σπάνε)». «Οι θόρυβοι αυτοί ακούστηκαν 2 ώρες μετά την εισβολή της αστυνομίας στο κτήριο και αφού ήδη είχε γίνει η μεταφορά των προσαχθέντων στη ΓΑΔΑ», αναφέρεται στην καταγγελία.

Αναλυτικά:

«Καταγγέλλουμε τη φασιστική εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας στους χώρους του Πολυτεχνείου με τις πλάτες του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Σήμερα Παρασκευή 13/11 το μεσημέρι, μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη του τριήμερου εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλάτες του Πρυτανικού συμβουλίου διεξήγαγε συντονισμένη προβοκάτσια κατά του Πανεπιστημιακού Ασύλου και κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Συγκεκριμένα, δυνάμεις των ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, Δέλτα και ΟΠΚΕ, εισέβαλαν ταυτόχρονα στον ιστορικό χώρο του συγκροτήματος της Πατησίων και στην Πολυτεχνειούπολη (πλήρως εξοπλισμένοι) και συνέλαβαν φοιτητές!

Μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ που εργαζόμαστε καθημερινά στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, προφανώς εργαζόμασταν και σήμερα στο χώρο του Ιδρύματος τη στιγμή της εισβολής της αστυνομίας και μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Γίναμε μάρτυρες των ακόλουθων γεγονότων: Περίπου στις 15.50 το μεσημέρι της Παρασκευής 13.11.2020 αναχώρησε το πούλμαν που μετέφερε τους/τις φοιτητές/ριες που προσήχθησαν. Προς μεγάλη μας έκπληξη περίπου στις 17.40 το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ενώ το κτίριο της Πρυτανείας ήταν αποκλεισμένο, με την Αστυνομία να βρίσκεται μέσα και έξω από αυτό και να εμποδίζει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε, άρχισαν να ακούγονται μέσα από το κτίριο θόρυβοι (δυνατά χτυπήματα και τζάμια να σπάνε). ΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ 2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΔΑ.

Η επίθεση αυτή τη κυβέρνησης δεν γίνεται προφανώς για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία όπως η ίδια με απαράδεκτο τρόπο προφασίζεται, αλλά είναι μια προσπάθεια απόλυτης φίμωσης και καταστολής κάθε αγώνα και διεκδίκησης. Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στο οργανωμένο μαζικό κίνημα και το λαό, υποδεικνύοντας πως η όποια εστία αντίστασης θα έρθει αντιμέτωπη με ακραία καταστολή, προσαγωγές και συλλήψεις. Η στοχοποίηση του χώρου του Πολυτεχνείου δεν είναι επίσης καθόλου τυχαία. Τέσσερις μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου η κυβέρνηση βάζει τις δυνάμεις καταστολής εντός του, θυμίζοντας εικόνες από άλλες εποχές, ενώ συγχρόνως απαγορεύει τη διεξαγωγή της πορείας του Πολυτεχνείου. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την Επέτειο του Πολυτεχνείου και τα αντι-ιμπεριαλιστικά της συνθήματα που και σήμερα είναι επίκαιρα! Θέλουν ένα Πολυτεχνείο νεκρό, χωρίς αγώνα και διεκδίκηση, θέλουν να επιβάλλουν την ιστορική λήθη για να ξεχάσουμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος νικηφόρος.

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ!

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Υπερασπιζόμαστε το Πανεπιστημιακό Άσυλο! Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από τους χώρους του ΕΜΠ. Όλοι οι προσαχθέντες/συλληφθέντες να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι!

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11 τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!»

φωτογραφίες: Eurokinissi

topontiki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ