Πριν δύο χρόνια ερευνητές είχαν φτιάξει μια προσομοίωση πανδημίας. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ευχάριστα

0
46

 

Η απάντηση στο αν ο πλανήτης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια πανδημία, όπως φάνηκε απ’ την ρεαλιστική προσομοίωση

Το 2018, ερευνητές έφτιαξαν μια προσομοίωση για να δουν πώς θα αντιμετώπιζε ο κόσμος μια παγκόσμια πανδημία και τελικά διαπίστωσαν ότι είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι.

Εμπειρογνώμονες του Κέντρου Υγειονομικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins προετοίμασαν ένα σενάριο για να εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρογνώμονες, οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις θα αντιμετώπιζαν μια σοβαρή ασθένεια. Η ρεαλιστική προσομοίωση, που ονομάστηκε “Clade X” τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2018 και εξελίχθηκε σε πραγματικό χρόνο.

Μερικοί από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς ήταν ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Tom Daschle, η βουλευτής από την Ιντιάνα Susans Brook και η πρώην διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών Julie Gerberding, σύμφωνα με τον Independent.

Η προσομοίωση κατέληξε σε 150 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, 20 εκατομμύρια εκ των οποίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χωρίς την ανακάλυψη εμβολίου, ο αριθμός των θανάτων προβλεπόταν να αυξηθεί φθάνοντας τα 900 εκατομμύρια, το 10% δηλαδή του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη.

Ο Δρ Eric Toner, μελετητής του Κέντρου για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια και σχεδιαστής της προσομοίωσης, είχε δηλώσει τότε στο Business Insider:

«Αυτό που μάθαμε [από το πείραμα] είναι ότι ακόμα και πολύ έμπειροι, πεπειραμένοι και αφοσιωμένοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ζήσει από κοντά πολλές κρίσεις δεν έχουν επαρκή εμπειρία για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος κι όχι επειδή δεν είναι ικανοί ή έξυπνοι ή αφοσιωμένοι, αλλά επειδή δεν έχουμε στη διάθεση μας τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου.»

Το Clade X αναπτύχθηκε με την προϋπόθεση ότι ο ιός που θα προσομοίωνε δεν θα ήταν εξαιρετικά θανατηφόρος, αλλά εύκολος στην εξάπλωση του, όπως το SARS (τα περισσότερα κρούσματα του οποίου σημειώθηκαν σε νοσοκομεία) και γι’ αυτό σχεδίασαν τον ίο ως τρομοκρατικό βιολογικό όπλο. Από την άποψη αυτή, πρόκειται για ένα σενάριο διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Το Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας έχει εκτελέσει στο παρελθόν δύο πιθανά σενάρια πανδημίας, το 2001 και το 2005, τα οποία οδήγησαν στην αποθεματοποίηση εμβολίων κατά της ευλογιάς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ο Toner τόνισε ότι, αν και στο σενάριό Clade X, ο ιός φτιάχτηκε σε εργαστήριο ένας παρόμοιος ιός θα μπορούσε να προκύψει και από φυσικά αίτια.

Ο Toner και η ομάδα του πιστεύουν ότι η προσομοίωση αποκάλυψε πολλές ελλείψεις στο παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πολλών κυβερνήσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Είχε πει τότε: «Δεν έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε εμβόλια για ένα νέο παθογόνο μέσα σε λίγους μήνες, αλλά ούτε και τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να ταυτοποιήσουμε και να ελέγξουμε ένα ξέσπασμα πριν γίνει πανδημία. Θα συμβεί, απλά δεν ξέρουμε πότε.»

 

mikropragmata.lifo.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ