Προειδοποίηση ΕΕ σε ΗΠΑ: Νέοι δασμοί σε αγροτικά προϊόντα θα πλήξουν τους αμερικανούς καταναλωτές

0
11

Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ απείλησε με επιβολή κυρώσεων κατά των ΗΠΑ αν δεν έκαναν προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης για την Airbus.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ντάνιελ Ροσάριο δήλωσε ότι η κίνηση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς κατά ευρωπαϊκών αγαθών θα πλήξει τους αμερικανούς καταναλωτές.

«Είναι μία κίνηση που θα χτυπήσει πρώτα και πρωτίστως καταναλωτές και εταιρείες στις ΗΠΑ και θα κάνει πιο πολύπλοκες τις διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό» δήλωσε.

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ κέρδισαν την υπόθεση επιδοτήσεων της Airbus ύψους 7,5 δις δολαρίων και δήλωσαν ότι θα αρχίσουν στις 18 Οκτωβρίου την επιβολή δασμών 10% κατά μεγάλων ευρωπαϊκών αεροσκαφών και 25% σε αγροτικά προϊόντα από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε..

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγάλων κατασκευαστών αεροσκαφών ξεκίνησε το 2004 όταν η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία για παράνομες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στην Airbus.

Το 2005, η Ε.Ε. ανταπέδωσε παρατηρώντας ότι η Boeing έλαβε 19,1 δις δολάρια απαγορευμένων επιδοτήσεων από την αμερικανική κυβέρνηση την περίοδο 1989 – 2006. Η αγωγή της Ε.Ε. εξετάζεται επίσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με την απόφαση να αναμένεται σε περίπου οκτώ μήνες.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ