Πρωτοβουλία για την ασφάλεια στον Περσικό αναλαμβάνει το Ιράν – Το πρώτο σχόλιο του Τραμπ

0
2

Ο πρόεδρος του Ιράν θα έχει επαφές με τον Μπόρις Τζόνσον και τον Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Κόλπου.

Έτοιμος να προτείνει μια νέα «πρωτοβουλία» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα του Ομάν και στον Περσικό Κόλπο φέρεται να βρίσκεται ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί.

Η παρουσίαση αυτής της νέας πρωτοβουλίας θα γίνει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η οποία διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

«Θα προωθήσουμε ένα σχέδιο στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με τις περιφερειακές χώρες, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο και στη Θάλασσα του Ομάν» φέρεται να δήλωσε ο Ρουχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

Και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο, στο Στενό του Ορμούζ και στη Θάλασσα του Ομάν είναι εγχώριο ζήτημα. Οι ξένες δυνάμεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα και έλλειψη ασφάλειας για το έθνος μας και την περιοχή».  

Εξήγησε δε, ότι θα προσέλθει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το σύνθημα «Συνασπισμός της Ελπίδας» και «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη στον Ορμούζ».

Η νέα πρωτοβουλία, βέβαια, κατά τον ίδιο, θα αποκλείει τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τις χώρες του Κόλπου που είναι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, σημειώνοντας ότι όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ευπρόσδεκτα για να συμμετάσχουν στη συμμαχία.

«Είμαι πάντα ανοιχτός» ήταν το άμεσο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ, όταν ερωτήθηκε για την πρωτοβουλία του προέδρου του Ιράν.

Η πρόταση της Τεχεράνης έρχεται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή, μετά και τις πρόσφατες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Η Ουάσιγκτον έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στο Ιράν, το οποίο όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάσχεση του βρετανικού τάνκερ «Stena Impero» στον Στενό του Ορμούζ, αλλά και τις επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα στη Θάλασσα του Ομάν, οι ΗΠΑ απεύθυναν κάλεσμα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα και άλλες χώρες για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας εναντίον της «ιρανικής απειλής».

 

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ