Πυρκαγιά στην Αχαΐα: Στους 16 οι τραυματίες στην Αιγιάλεια, κάηκαν σπίτια – Χρυσοχοΐδης: Πολύ βελτιωμένη η εικόνα σήμερα

0
10
Σπίτια καμένα, ανυπολόγιστες καταστροφές και τραυματίες το σκηνικό της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζήρια

(Συνεχές upd) Μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια, για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε Σάββατο (31/7/2021) και ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, δίνουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Ήδη, από νωρίς το πρωί της Κυριακής 1/8 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος, ενώ και οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.
«Η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης και συντονισμένης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα.
Στο μεταξύ, 16 είναι οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια, ενώ κάηκαν σπίτια.

Χρυσοχοΐδης: Πολύ βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα – Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις

«Η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης και συντονισμένης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα.
Όπως ανέφερε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο κ. Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αχαΐα, «όλοι εμείς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εγώ προσωπικά, εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο, μαζί με τους αρμόδιους αξιωματικούς βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Δίνουμε το παρόν και διατηρούμε τον έλεγχο μιας πραγματικά εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης».
Ο υπουργός τόνισε ότι «κατορθώθηκε χθες βράδυ να δοθεί στην κυκλοφορία η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν τη μετακίνηση των οδηγών, κυρίως στις σήραγγες, όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν

«Σήμερα επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Ενισχύουμε δυναμικά τις δυνάμεις της αεροπυρόσβεσης με 7 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της ΔΑΕΕ και σε συνεργασία με κλιμάκιο της Ασφάλειας της ΕΛΑΣ και πραγματοποιούν επισταμένη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς», ανέφερε ο υπουργός..
Όσον αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ.Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι ήταν χθες άμεση σε όλα τα επίπεδα.
«Τα εναέρια μέσα παρά τις πολλές πυρκαγιές που είχαμε χθες -στο Κρανίδι, στον Αλμυρό, και χρειάζονταν και εκεί- ήταν παρόντα μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους πάνω από τη φωτιά», όπως είπε.
«Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε και υπήρξαν δυο μηνύματα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν.
Η ΕΛΑΣ με υποδειγματικό και πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στην απομάκρυνση των πολιτών από τους οικισμούς, στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο τη νέα όσο και την παλιά εθνική οδό, αλλά και κάθε κάθετο δρόμο που οδηγούσε προς τις πληγείσες περιοχές έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Το Λιμενικό με ελέγχους και σκάφη ήταν εκεί και απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες από θαλάσσης.
Το πυροσβεστικό πλοιάριο προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή και συνέδραμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης στον αιγιαλό.
Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν και με ειδική πτήση της Γενικής Γραμματείας 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη και όλο το βράδυ επιχειρούν στον χώρο της πυρκαγιάς.
Το ΕΚΑΒ έστειλε κινητή μονάδα στην περιοχή και δύο μονάδες στο Αίγιο και οι υγειονομικές αρχές και τα Νοσοκομεία τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή.
Οι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκαν άμεσα με υδροφόρες, με μηχανήματα, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη φιλοξενία των πληγέντων.
Οι εθελοντικές μας ομάδες ήταν εκεί και από την πρώτη στιγμή και συντεταγμένα, υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες τω πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλαν τα μέγιστα.
Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, δια του αρχηγού Στέφανου Κολοκούρη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ήταν στο πεδίο για να συντονίσουν, να οργανώσουν να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις», πρόσθεσε.

«Η σκέψη μας είναι με τους συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές»

Αναφερόμενος στους πολίτες που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους, ο υπουργός σημείωσε ότι «η σκέψη μας είναι με τους συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους. Σε κάθε περίπτωση είναι εκατοντάδες οι περιουσίες που διασώθηκαν στη σώμα με σώμα μάχη των πυροσβεστών μας με τη φωτιά στους οικισμούς, ανάμεσα στις κατοικίες, σε όλη περιοχή».
«Είμαστε εδώ, είμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, να διαχειριστούμε κάθε κρίση και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας σε κάθε ανάγκη», κατέληξε.

Δήμαρχος Αιγιάλειας: Σε χαράδρα το κύριο μέτωπο της φωτιάς στην Ζήρια – Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

«Σε μία χαράδρα βρίσκεται σήμερα το πρωί το κύριο μέτωπο της φωτιάς στην Ζήρια», ενώ «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Ο κ. Καλογερόπουλος σχετικά με τις ζημιές πόυ προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας.
Πρόσθεσε πως «υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».

Πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών Αιγιαλείας: Οι αγρότες και ένα σπίτι να έχουν υποστεί  ζημιές

«Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε με υπομονή και μετράμε τις πληγές μας από την μεγάλη φωτιά», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Αιγιαλείας, Παναγιώτης Περλέγκας.
«Υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές», ενώ «δεν υπάρχει κάποιο σπίτι που να είναι καμένο, εκτός από ένα, που έχει υποστεί ζημιές στην κεραμοσκεπή».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται συνεχώς και επαναφέρουν σταδιακά το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις».

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Ήδη, από νωρίς το πρωί της Κυριακής 1/8 δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος, ενώ και οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.
Στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.
Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) μετέβη το Σάββατο 31/7 στην Αιγιαλεία Αχαΐας, για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε.

Στους 16 οι τραυματίες

Στους 16 ανέρχονται οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια.
Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ από αυτούς οι 7, (έξι πολίτες και ένας λιμενικός) νοσηλεύονται, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., για προληπτικούς λόγους, αν και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.
Μάλιστα, στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας και σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και πλέον νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.
Πάντως, σε υψηλό βαθμό ετοιμότητα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα
«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής»,τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.
Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».
Σημειώνεται ότι τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας,Β. Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Σε επιφυλακή σκάφη του Λιμενικού

«Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται, λόγω της φωτιάς, σκάφη του Λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας, ώστε, αν χρειαστεί, να παράσχουν βοήθεια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.
Κατά τον ίδιο, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια».
Επίσης, όπως ανέφερε «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».
Για τη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».
Υπογράμμισε πως «υπήρξε άψογη συνεργασία με την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τις τοπικές Αρχές, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι χθες (31/7) περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.

Καρβέλης: Κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια

Η πύρινη λαίλαπα έκαψε τουλάχιστον 20 σπίτια και στρέμματα δασικής έκτασης και έκοψε την Ελλάδα στα δύο, όπως ανέφερε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.
Ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  για την ετοιμότητα του υγειονομικού μηχανισμού μετά την εκδήλωση της φωτιάς,  ότι «τέθηκαν αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομείο του Αιγίου, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, το κέντρο υγείας της Ακράτας, και το νοσοκομείο «’Αγιος Ανδρέας» και παράλληλα κλήθηκαν γιατροί που δεν εφημέρευαν, να βρίσκονται στα νοσοκομεία».
Σχετικά με την κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, προσθέτοντας ότι «μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Μπούκα στις Καμάρες, ενώ δύο ασθενοφόρα βρίσκονται στο λιμάνι του Αιγίου.»
Παράλληλα, όπως τόνισε ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., ο οποίος βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο συντονίζοντας το έργο του υγειονομικού μηχανισμού, «παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας».

Σταδιακός απεγκλωβισμός οχημάτων

Στον σταδιακό απεγκλωβισμό των οχημάτων που βρέθηκαν ακινητοποιημένα, λόγω της φωτιάς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου στις περιοχές του Δρεπάνου και του Ελαιώνα, προχώρησε η Αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου (31/7/2021).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, μικρός αριθμός αυτοκινήτων κινείτο ανά χρονικά διαστήματα, με ένα περιπολικό να προπορεύεται πάντα, για λόγους ασφαλείας.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Το Σάββατο 31/7 η Πυροσβεστική προχώρησε στην εκκένωση των κοινοτήτων Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι, ενώ έκλεισαν για λόγους ασφαλείας η νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών – Κορίνθου.
Στο μεταξύ, με εντολή Αρχηγού ΠΣ Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.). μετέβη στην Αιγιαλεία Αχαΐας, για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 31 Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν καεί περί τα 20 σπίτια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ζήριας.
axaia.JPG

Ενεργοποιήθηκε το 112- Στην περιοχή της Ζήριας ο Χαρδαλιάς

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας βρέθηκε το Σάββατο 31/7 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε το Σάββατο 31/7 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους πολίτες βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαϊας, να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε :
“Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Αχαϊας εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”.
Συγκεκριμένα, στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.
axaia_b.JPG
ziria.JPG

Απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκήνωση

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν το Σάββατο 31/7 περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της πυρκαγιάς στην Ζήρια.
Μάλιστα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.
Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού που περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, προκειμένου σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών.
Σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

Εκκενώθηκε η παραλική κοινότητα Λόγγου

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 το Σάββατο 31/7 από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.
02_5.JPG


Πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας – Κάηκαν σπίτια, εκκένωση οικισμών, ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου.
tempo_2.JPG

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά

Έκτακτες δηλώσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μεγάλη φωτιά, που μαίνεται στην Αχαΐα και τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στη μάχη παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα (σ.σ. μέχρι τη δύση του ήλιου), 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Αντίξοες οι συνθήκες

Γι αυτό τον λόγο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν αρχικά τα χωριά Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και στη συνέχεια και ο Λόγγος.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωστοποίησε πως στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων ή εκδρομέων από τις ακτές.
Στην περιοχή έφτασε ακόμη κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, για να διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τέλος ανέφερε πως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες, καθώς μπήκαμε σε περίοδο παρατεταμένου καύσωνα.
Για τον λόγο αυτό και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
Αχαΐα – πυρκαγιά:  Εκκενώνεται η παραλιακή κοινότητα του Λόγγου και ένα ξενοδοχείο

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ