Πώς έφθασαν ναζιστικά κειμήλια στην Αργεντινή;

0
9

Το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης προκαλεί ο εντοπισμός στην Αργεντινή προτομών του Χίτλερ και πολλών άλλων εθνικοσοσιαλιστικών αντικειμένων. Πώς βρέθηκαν στο Μπουένος Άιρες; Τα σενάρια είναι πολλά.

Ο εντοπισμός των ναζιστικών κειμηλίων στην Αργεντινή συνοδεύεται, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, από πολλά σενάρια. Ένα από αυτά θέλει τον «αρχιτέκτονα» του Ολοκαυτώματος Άντολφ Άιχμαν ή τον γιατρό του Άουσβιτς Γιόζεφ Μέγκελε να μετάφεραν τα αντικείμενα στην Λατινική Αμερική όταν εγκατέλειψαν την Γερμανία για να διαφύγουν τη σύλληψη στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι γνωστό ότι πολλοί ναζί βρήκαν καταφύγιο στην Λατινική Αμερική. Ποτέ όμως δεν βρέθηκε τόσο μεγάλος αριθμός ναζιστικών κειμηλίων όσο τώρα. Είναι επομένως κατανοητό ότι η φαντασία πολλών… οργιάζει.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων κατάφερε να εντοπίσει στο Μπουένος Άιρες τον έμπορο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τα κειμήλια. Ο 55χρονος αρχαιοπώλης, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, υποστηρίζει ότι αγόρασε τη συλλογή πριν από 25 χρόνια από κάποιον συλλέκτη. Το ενδιαφέρον από διεθνή μέσα ενημέρωσης για τη συλλογή με συνολικά 75 αντικείμενα είναι μεγάλο: πίνακες του Χίτλερ, προτομές, αετοί με τη σβάστικα, πιστόλια, μαχαίρια και μεγεθυντικοί φακοί.

Πολλά αντικείμενα κατασκευάστηκαν από την Carl Eickhorn

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιον ανήκαν τα ναζιστικά αντικείμενα; Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από τις αρχές ασφαλείας τα κειμήλια θα περιέλθουν στην κατοχή του Μουσείου Ολοκαυτώματος του Μπουένος Άιρες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αργεντινής Πατρίτσια Μπούλριτς.

Κλεψύδρα με την σβάστικα

Δεν αποκλείεται ωστόσο η όλη υπόθεση να εξεταστεί και από την δικαιοσύνη, μιας και ο 55χρονος αντικέρ αρνείται τις κατηγορίες για παράνομο εμπόριο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα ίχνος των αντικειμένων οδηγεί στη μικρή γερμανική πόλη Ζόλινγκεν, έδρα της παλαιάς επιχείρησης Carl Eickhorn, η οποία κατά τη ναζιστική περίοδο κατασκεύαζε σπαθιά για τις οργανώσεις SA και SS. Η γερμανική εταιρία, που υπάρχει ακόμα και σήμερα ειδικεύεται στην κατασκευή μαχαιριών.

Σίγουρο καταφύγιο για τους ναζί η Αργεντινή του Περόν

Στην Αργεντινή πάντως οι μύθοι γύρω από τους ναζί, που ήρθαν πριν ή μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ν.  Αμερική, είναι πανταχού παρόντες. Ιδιαίτερα διαδεδομένος είναι ο μύθος που θέλει τον Αδόλφο Χίτλερ και την γυναίκα του Εύα Μπράουν να διέφυγαν στην Παταγονία με υποβρύχιο το 1945 και να πέθαναν δεκαετίες αργότερα στην Αργεντινή.

Ναζιστικός αετός

Γεγονός είναι ότι οι Γερμανοί που ζούσαν στην Αργεντινή ήδη πριν από το τέλος του πολέμου ήταν στην πλειοψηφία τους αποδεδειγμένα θαυμαστές του Χίτλερ. Δεν αποκλείεται επίσης τα κειμήλια να έφθασαν «νόμιμα» πριν το τέλος του πολέμου στη Λατινική Αμερική. Τέλος, μεταπολεμικά επί προεδρίας Χουάν Περόν, από το 1946 μέχρι το 1955, η πόλη Λα Πλάτα είχε γίνει καταφύγιο για πολλούς ναζί εγκληματίες από την Ευρώπη.

 Deutsche Welle  /Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ