Ράγκος: Πολιτική και όχι ανθρωπιστική κρίση πλέον το προσφυγικό

0
9

Τώρα πλέον για το προσφυγικό, μιλάμε για πολιτική κρίση και όχι για ανθρωπιστική» ξεκαθάρισε ο περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος, μιλώντας στο Φόρουμ για τη μετανάστευση και την ένταξη «Je t’ aime, … moi non plus»: Επαναπροσδιορίζοντας τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ένταξης σε Ελλάδα και Ευρώπη, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Ράγκο, «η ένταξη των προσφύγων και μεταναστών δεν θα πρέπει να είναι ένα βήμα μετά την υποδοχή αλλά να ξεκινάει από την άφιξη».

«Η ένταξη πρέπει να είναι ένα εργαλείο που να αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες και όχι να εξαρτάται από την κεντρική εξουσία» τόνισε ο κ. Ράγκος, προσθέτοντας ότι «δύο βασικοί πυλώνες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν βάση αυτονομίας για τους πρόσφυγες, είναι ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη».

«Εχουμε ήδη αργήσει στο θέμα της ένταξης αλλά η αργοπορία ξεκινάει χρόνια πριν και είναι άσχετη με την προσφυγική κρίση του 2015» σημείωσε από την πλευρά του ο Πέτρος Μάστακας, από τον Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στην ανάγκη οργάνωσης των μεταναστών και προσφύγων αναφέρθηκαν εκπρόσωποι οργανώσεων, όπως ο Γιουνούς Μοχαμαντί, από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ο οποίος ανέφερε ότι «οι κοινότητες πρέπει να διεκδικήσουν αυτό που δεν τους δίνεται», ενώ για την υποψηφιότητά του στην Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «είναι πολλοί αυτοί που λένε ο πρόσφυγας είναι υποψήφιος, κι όχι ο Ελληνας». Ειδικά πάντως για τις επικείμενες εκλογές, η Σεμπένε Εσέτε, από τη Generation 2.0, αναρωτήθηκε πόσοι απ΄αυτούς που έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Θα προσπαθήσουμε να το διερευνήσουμε και να μάθουμε πόσοι τελικά ψήφισαν» πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι το Φόρουμ οργανώνεται από τη Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Monnet.

 

grtimes.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ