«Ράπισμα» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στην κυβέρνηση για τα εργασιακά: «Όχι» στην επιβολή 10ωρου

0
19

«Ράπισμα» προς την κυβέρνηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, καθώς αμφισβητεί ευθέως την φιλοσοφία του νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο έρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη. 

Το πόρισμά της επί του εργασιακού νομοσχεδίου λέει «όχι» στην κατάργηση του 8ωρου και στις ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την επιβολή του 10ωρου.

Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι συμβάσεις δεν θεωρούνται γενικά στο εργατικό δίκαιο αποδεκτές λόγω της άνισης σχέσης εργοδότη και εργαζόμενου. 

«Στην επιστήμη του εργατικού δικαίου αμφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατομικών συμφωνιών εργαζομένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο» αναφέρει εμφατικά το πόρισμα.

Οι ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αφορούν και σε άλλα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως εκείνο για την «αστική ευθύνη» των συνδικάτων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις  και το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.

Το πόρισμα υπογράφουν 2 νομικοί εισηγητές, 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές δικαίου καθώς και ο επικεφαλής της επιτροπής Κώστας Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.

PRONEWS.GR

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ