Ρέγκλινγκ: Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες

0
9

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανέφερε ότι ο ESM δάνεισε στην Ελλάδα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ και θέλει να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια.

Το σημαντικότερο θέμα για τον ΕΜΣ για πολλές δεκαετίες θα είναι η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξη του στο European Court of Auditors Journal και περιγράφοντας τα σημαντικότερα ζητήματα που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι του οργανισμού, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δάνεισε στην Ελλάδα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ και θέλει να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια.

Ερωτηθείς αν οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης βοήθησαν τον ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε πως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Μηχανισμός κοιτά τις εκθέσεις και άρχισε προ ολίγων μηνών τη δεύτερη αξιολόγηση της εργασίας του ESM που εστιάζει στην Ελλάδα.

«Εκεί, οι εμπειρογνώμονές μας έχουν κοιτάξει φυσικά όλες τις σχετικές μελέτες και αναλύσεις που έχουν δημοσιευθεί. Για παράδειγμα, από το ΔΝΤ, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Για να μάθουμε από αυτές και όχι να τις αντιγράψουμε. Είτε να τις επιβεβαιώσουμε, είτε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, όταν δεν συμφωνούμε», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι, αν ο ESM δεν παρείχε χρηματοδότηση, τότε οι χώρες που έχαναν την πρόσβαση στις αγορές θα έπρεπε να περικόψουν τις δαπάνες τους εν μία νυκτί, εξαφανίζοντας το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως συμπλήρωσε, αυτό ήταν 15% του ΑΕΠ, κάτι που θα σήμαινε περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες.
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έπρεπε επίσης να κάνει περικοπές, αλλά αυτές ήταν μικρές σε σύγκριση με αυτό που θα συνέβαινε αν δεν είχαν λάβει χρήματα ESM», συνέχισε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του ESM είχε διαμηνύσει ότι η συζήτηση για μείωση των στόχων σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, «μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληψη του τι θα γίνει».

 

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ